Printer Friendly Version Vučić államfő jelen volt a 89. Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár ünnepélyes megnyitóján – 2022. május 21. @ 22 May 2022 10:12 PM

Aleksandar Vučić, Szerbia Köztársaság elnöke ma Orbán Viktorral, Magyarország Kormánya elnökével együtt részt vett a 89. Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár ünnepélyes megnyitóján, s ez alkalommal kijelentette, hogy Szerbia és Magyarország látható, eredményekkel és tettekkel kifejezhető partneri kapcsolatokat ápol, és kölcsönösen támogatni fogja egymást ezekben a kihívásokkal teli időkben.

Vučić államfő bejelentette, hogy a Magyarország miniszterelnökével folytatott mai megbeszélés alapján Szerbia az energia tartalékainak egy részét Magyarországon tárolja, ami azért fontos, mert nem rendelkezünk elegendő tározóval. Az erről szóló elvi megállapodás alapján a következő héten hivatalosan is megegyezés születik e kérdésben.

„Ma este nyugodtabban alszom el, mert Magyarországnak és Orbán Viktornak hála, sikerült megoldanunk a 30 problémánk egyikét. Hálás köszönet érte. Megállapodtunk, hogy ha Magyarország bármiben is hiányt szenved, Szerbia a rendelkezésére áll. Arra törekszünk, hogy az ilyen jellegű partneri viszonyt a Nyitott Balkán elnevezésű kezdeményezés országaival is kiépítsük“ – jelentette ki a szerb államfő.

Arra emlékeztetve, hogy csak mintegy hét évvel ezelőtt Magyarország az európai uniós országok között a hetedik volt a Szerbiával folytatott kereskedelmi kapcsolatok tekintetében, ma viszont már a második a sorban, Szerbia Köztársaság elnöke köszönetet mondott az ország őszinte barátjának, Orbán Viktornak.

„Országaink együttműködésének eredményei jelentősek. Összességében az idén Magyarország a kereskedelmi kapcsolatokban a harmadik helyen áll. A mezőgazdasági termékek és élelmiszer árucseréjében több mint 200 millió euró forgalmat értünk el. Ez már a kölcsönösen kiépített barátság, bizalom, és a kölcsönös érdekek szintjéről is tanubizonyságot tesz. Ez a kölcsönös tiszteleten alapuló viszonyulás  Orbánnak köszönhetően alakult ki, hála az ő bátor húzásainak és annak a szándékának, hogy hallathassa a hangját egy balkáni nép és ennek a népnek a képviselői, ő pedig harcolt is értünk“ – mondta Vučić államfő, miközben rámutatott arra is, hogy a diplomáciai vezetők Brüsszelben megtartott megbeszélésén csak Magyorország külügyminisztere – Orbán kormányfő elvárásai szerint – állt ki teljes mértékben Szerbia mellett.

A jelenlegi helyzetet értékelve a szerb államfő elmondta, hogy magyar kollégájával az előttünk, és az egész világ előtt álló nehéz télről is beszélgetést folytatott, s ennek kapcsán rámutatott az egymástól való tanulásnak és problémamegoldási tapasztalatok átvételének a fontosságára. Emlékeztetett a Belgrád-Újvidék közötti gyorsvasút nemrégi átadására is, ami után már folytatódtak a vasútépítési munkálatok az Újvidék-Szabadka szakaszon is, ami – együtt sok mindan mással - azt bizonyítja, hogy a két ország kapcsolata még magasabb szintre emelhető.

A szerb államfő kiemelte, hogy a mezőgazdaság  és annak minden összetevője kulcsfontosságú nemcsak Szerbia és Magyarország fennmaradása szempontjából, hanem kihatással van a régió nagyobb részére is, s ezen a téren az együttműködést tovább kell fejleszteni.

Szerbia államfője megállapította, hogy az újvidéki mezőgazdasági vásár látogatói megtekinthetik a legújabb mezőgazdasági vívmányokat, a genetikai lehetőségek tárházát bemutató kiállítást, a földrajzi eredetet is jelző árucikkeket és a szerbiai minőségi védjegyekkel ellátott termékeket. Mindebben pedig Magyarország a partnerország.

“Sok mindenen tudunk még javítani a szokásaink és mezőgazdasági termelésünk, mindenek előtt a feldolgozás tekintetében, és ezt meg is kell tennünk. Ezért is hálás vagyok Magyarországnak, és azért is, hogy nem csak Szerbia északi részén ruház be, hanem Szerbia központi részén is. Biztos vagyok benne, hogy amikor együtt dolgozunk, az emberek könnyebbséget éreznek és látják, hogy mindenkinek jobb lesz” – tette hozzá Vučić elnök, s egyben a vásár résztvevőinek sikeres termékbemutatókat kívánt.

Forrás/Fotó: www.predsednik.rs / Dimitrije Gol