Printer Friendly Version Potpisan ugovor o skladištenju gasa u Mađarskoj za potrebe Srbije - 10.6.2022. @ 10 June 2022 04:14 PM

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto potpisali su danas Memorandum o proširenju saradnje u oblasti energetike.
 
Pored toga, generalni direktor JP „Srbijagasa“ Dušan Bajatović i predstavnici mađarske kompanije „MVM CEEnergy“ potpisali su ugovor na osnovu kojeg će Srbija moći da uskladišti gas u Mađarskoj tokom zime.
 
Mali je tom prilikom objasnio da će naša zemlja u dva skladišta u Mađarskoj do oktobra uskladištiti 500 miliona kubnih metara gasa, koji će nam potom biti na raspolaganju od 1. oktobra do 1. aprila naredne godine.
 
Srbija će, kako je precizirao, po ugovoru u oktobru moći da povlači tri miliona kubika gasa dnevno, zatim od novembra do februara po šest miliona kubika dnevno, i u martu tri miliona kubika, što će, kako je ocenio, biti sasvim dovoljno za potrebe građana i industrije u Srbiji.
 
On je saopštio da će aranžman biti finansiran jednim delom iz budžeta Srbije, a drugim delom iz kredita OTP banke i Eksim banke Mađarske, dok će o proporcijama finansiranja biti odlučivano naknadno.
Ministar nije precizirao koliki će biti iznos anaranžmana, već je najavio da će Srbija u ponedeljak Mađarskoj uplatiti 65,7 miliona evra kako bi rezervisala skladišta.
 
Mali se osvrnuo i na Memorandum o proširenju saradnje u oblasti energetike, koji obuhvata gas, struju i sirovu naftu, naglasivši da nam je veoma važna proizvodnja energije iz obnovljivih izvora i dalji razvoj distributivne mreže, sigurnost i stabilnost celog energetskog sistema koje moramo da obezbedimo za Mađarsku i Srbiju u ovim neizvesnim vremenima.
 
Sijarto je predočio da potpisani dokumenti obezbeđuju nesmetano snabdevanje gasom u Srbiji i jačaju poziciju Mađarske u oblasti energetike u celom regionu.
 
On je potvrdio da Memorandum podrazumeva najsveobuhvatniju saradnju dveju zemalja u ovoj oblasti, počev od skladištenja gasa, ponovivši da će od 1. jula gas koji stiže preko Srbije biti skladišten u Mađarskoj, a od 1. oktobra će on da se vraća u Srbiju za potrebe stanovništva i industrije.
 
Takođe, kako je dodao, međudržavnim sporazumom dogovoreno je i povezivanje elektroenergetskih tržišta dveju zemalja, tako što će do 2028. godine biti izgrađen novi dalekovod između Subotice i Šandorfalve u Mađarskoj.
Prema njegovim rečima, to će između Srbije i Mađarske povećati kapacitet sa sadašnjih 1.000 megavata struje na 1.500 megavata.
 
Sijarto je naveo da će se ovim Mađarska praktično priključiti regionalnom sporazumu koji je Srbija postigla sa Slovenijom, što će dodatno povećati bezbednost snabdevanja električnom energijom u regionu.
 
Izvor/Foto: www.srbija.gov.rs