Printer Friendly Version Aláírták a Szerbia számára szükséges gáz magyarországi tározókban történő tárolásáról szóló szerződést – 2022. június 10. @ 10 June 2022 09:42 PM

Siniša Mali, Szerbia Köztársaság pénzügyminisztere és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter ma Belgrádban Memorandumot írtak alá az energetika terén törtőnő együttműködés bővítéséről.
 
Ehhez kapcsolódóan Dušan Bajatović, a Srbijagas Közvállalat vezérigazgatója és a magyar MVM CEEnergy vállalat képviselői szerződést írtak alá, amely alapján Szerbia számára lehetővé válik, hogy gázt tároljon a magyarországi tározókban a tél folyamán.
 
Az esemény alkalmából Siniša Mali miniszter elmondta, hogy hazánk Magyarország két tározójában októberig 500 millió köbméter gázt szándékozik feltölteni, s az így tárolt gáz október 1-e és jövő év április 1-je között áll majd rendelkezésére.
 
A szerződés értelmében Szerbia októberben három millió köbméter gázt használhat fel naponta, azt követően novembertől februárig napi hat millió köbmétert, majd márciusban ismét három millió köbméterrt, ami Siniša Mali értékelése szerint elegendő lesz a szerbiai polgárok és az ipar szükségletei számára. 
 
A szerb pénzügyminiszter közölte, hogy az ehhez szükséges pénzt részben Szerbia Köztársaság költségvetéséből teremtik elő, a másik részét pedig az OTP bank és a magyarországi Eximbank hiteleiből finanszírozzák, viszont a pénzelés arányairól később döntenek. 
A miniszter nem pontosította, hogy mekkora összegről van szó, viszont elmondta, hogy Szerbia hétfőn befizet Magyarországnak 65,7 millió eurót, és ezzel leköti a tározók kapacitásait a maga számára. 
 
Mali miniszter nyilatkozott az energetika terén történő együttműködés bővítéséről szóló memorandum tartalmáról is, amely egyaránt vonatkozik a gázzal, villanyárammal és nyersolajjal történő ellátásra. Rámutatott a megújuló forrásokból történő energiatermelés és a disztribúciós hálózat továbbfejlesztésének a jelentőségére, valamint az egész energetikai rendszer biztonságának és stabilitásának a fontosságára, amelyet ezekben a bizonytalan időkben szavatolni kell Magyarország és Szerbia számára egyaránt.
 
Szijjártó Péter magyar miniszter megállapította, hogy az aláírt dokumentumokkal biztosították Szerbia zavartalan gázellátását és energetikai szempontból az egész régióban erősítik Magyarország helyzetét.
 
Szijjártó miniszter megerősítette, hogy a Memorandum egyben a két ország átfogó energetikai egyűttműködését is magában foglalja, beleértve a gáz tározását is. Elmondta, hogy július 1-jétől a Szerbián keresztül érkező gázt Magyarországon tárolják, amit aztán október 1-jétől kezdődően visszaszállítanak Szerbiába a lakosság és az ipar szükségleteire. 
 
Hozzátette, hogy az államközi megállapodással a két ország villamosenergiai piacainak az összekötésében is megállapodtak és ennek értelmében 2028-ig új távvezetéket építenek Szabadka és a magyarországi Sándorfalva között.
A magyar miniszter szavai szerint a beruházással a Szerbia és Magyarország közötti vezeték kapacitását az eddigi 1 000 megawatt áramról 1 500 megawattra növelik. 
 
Szijjártó Péter elmondta, hogy ezzel Magyarország lényegében ahhoz a regionális megállapodáshoz csatlakozik, amelyet Szerbia kötött Szlovéniával, úgyhogy mindez még inkább növeli a villamosenergiával való ellátás biztonságát az egész régióban.
 
Forrás/Fotó: www.srbija.gov.rs