Printer Friendly Version Selaković: Kölcsönös támogatás és őszinte barátság Szerbia és Magyarország kapcsolatában – Belgrád, 2022.09.02. @ 2 September 2022 01:05 PM

Nikola Selaković, Szerbia Köztársaság külügyminisztere ma Belgrádban fogadta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminisztert.
 
Selaković miniszter, miután elégedettségét fejezte ki a két ország legfőbb vezetőinek gyakori és rendszeres találkozóival, ismételten megállapította, hogy Szerbia és Magyarország kapcsolatai a történelemben jegyzett legmagasabb szintet érték el a stratégiai partnerségre, egymás őszinte támogatására és a barátságra alapozva.
 
Szerbia nagy örömmel tekint Novák Katalin magyar köztársasági elnök asszony közelgő látogatására, amely újabb bizonyítéka lesz, hogy Magyarország külpolitikai prioritásaiban hazánkat magasra értékelik – tette hozzá a szerb miniszter.
 
Nikola Selaković és Szijjártó Péter belgrádi találkozóján külön figyelmet szenteltek a Szerbia és Magyarország közötti gazdasági kapcsolatoknak, az energetika terén tapasztalható mind erőteljesebb együttműködésnek és a közös infrastrukturális projektek általi közös munkának. 
 
Szó volt a regionális együttműködés erősítésének a fontosságáról, mint amilyen a Nyitott Balkán kezdeményezés is, s megállapították, hogy a régió általános fejlődése tekintetében a gazdasági együttműködés a megfelelő út. Selaković miniszter megköszönte Szijjártó Péternek a Nyitott Balkán kezdeményezés mai belgrádi csúcstalálkozóján való részvételét és a kezdeményezéshez nyújtott támogatását.
 
A szerb diplomácia vezetője ismételten köszönetet mondott Magyarországnak azért az őszinte és erős támogatásért, amelyet a legmagasabb politikai szinten nyújt Szerbiának az európai integrációs folyamatban és a nemzetközi szervezetekben. 
 
Selaković részletesen ismertette vendégével, hogyan látja a Koszovóban és Metóhiában tapasztalható viszonyokat, és a tartományban élő szerb nép helyzetét. Tájékoztatást adott azokról az erőfeszítésekről is, amelyeket Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke folytat a régió békéjéért és stabilitásáért.  
 
A két ország külügyminisztereinek belgrádi találkozóján véleményt cseréltek a világban és a régióban tapasztalható folyamatokról is. A beszélgetésben érintették az illegális migráció témáját és rámutattak a nemzetközi együttműködés fontosságára a migráció okozta kihívásokkal szembeni fellépésben.