Printer Friendly Version Vučić államfő elnökölt a Nyitott Balkán elnevezésű kezdeményezés belgrádi csúcstalálkozóján – 2022. 09.02. @ 5 September 2022 02:19 PM

Aleksandar Vučić, Szerbia Köztársaság államfője a Nyitott Balkán elnevezésű kezdeményezés belgrádi csúcstalálkozóján együtt elnökölt Edi Ramával, az Albán Köztársaság kormányfőjével és Dimitri Kovacsevszkivel, Észak-Macedónia kormányának elnökével. Az összejövetel munkájában részt vett Dritan Abazović montenegrói miniszterelnök, Zoran Tegetlija, Bosznia-Hercegovina Minisztertanácsának elnöklője, Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter és Mevlüt Cavosoglu török külügyminiszter.
 
A Nyitott Balkán kezdeményezésben részt vevő országok vezetőinek csúcstalálkozóján mondott megnyitóbeszédében Vučić államfő azt üzente, hogy a kezdetektől számítva soha annyi figyelmet és energiát nem fektettek ennek a projektumnak a megvalósításába, mint most, ám a Nyitott  Balkán igazi sikere a tagországok jó gazdasági eredményeitől, és a régió békéjét és stabilitását szolgáló tetteitől függ. 
 
„Reméljük, hogy a Nyitott Balkán elnevezésű kezdeményezés fokozottan hozzájárul a gazdaság megerősödéséhez és a kapcsolatok kiépítéséhez, de ajtót nyit a számunkra rendkívüli fontosságú lehetőségre, arra, hogy az országainkat és az egész térséget érintő kulcskérdésekben egy hangon beszéljünk a régióban. Az eddigi haladás nem kicsi, de hazudnék, ha azt mondanánk, hogy elégedettek vagyunk az haladás ütemével. Úgy tűnik, hogy mindig lehet gyorsabban, erőteljesebben és jobban. Az élelmiszerek szállításában a Nyitott Balkán kezdeményezés keretében létrehozott zöld korridor a kereskedelmi kapcsolatok 17 százalékos növelését eredményezték. A határátkelőkön a célirányos áthaladást biztosító sávok megnyitása a néhány órás várakozást 10-15 percre csökkentette, ami mérhetetlen könnyítés Szerbia, Albánia és Észak Macedónia vállalatai számára” – hangsúlyozta a szerb államfő, kiemelve, hogy a nap folyamán aláírt dokumentumok a Nyitott Balkán tagországainak arra irányuló elkötelezettségét és elhivatottságát tükrözik, hogy az együttműködés még magasabb szintű legyen.
Vučić államfő szavai szerint, az aláírt dokumentumok között van a Nyitott Balkán régión belüli, az alapvető élelmiszerekkel való akadálytalan ellátás biztosítását szolgáló mechanizmusokról szóló Egyezmény aláírása, amely előirányozza a meghatározott élelmiszerekkel való akadálymentes kereskedelmet a kezdeményezés tagországain belül akkor is, ha az országok valamelyike egyébként határozatot hoz az adott élelmiszerek kivitelének a tilalmáról.  
 
„A civil védelemmel kapcsolatos operatív terv a polgárokat érintő rendkívüli helyzetekre vonatkozó korábbi, 2021 júliusában megkötött egyezmény folytatása” – folytatta az államfő, s rámutatott, hogy Edi Rama albán kormányfő különösen bölcs elképzelésének eredményeként aláírták a kinematográfiát és audiovizuális tevékenységeket érintő Szándéknyilatkozatot, s ennek alapján létrehozzák a Nyitott Balkán közös koprodukciós alapját a professzionális filmgyártás céljaira. 
 
Vučić elnök úgy értékelte, hogy az első munkaengedélyek és bejegyzési számok kiadása olyan fordulatot jelent, amely a három ország gazdaságát a fejlődés irányába tereli. Ugyanakkor kiemelte a válságos helyzetek megelőzését szolgáló munkacsoport jelentőségét, arra való tekintettel, hogy nehéz tél elébe nézünk.
 
Az államfő kitért a Nyitott Balkán Borvíziója elnevezésű nemzetközi borkiállításra is, kiemelve, hogy a három tagállam világszínvonalú rendezvényt szervezett, Belgrádba vonzva a legjobb bortermelőket, világszerte ismert borgazdaságokat, népszerűsítve országaikat és fővárosaikat.
 
Aleksandar Vučić külön köszönetet mondott Montenegró miniszterelnökének, Bosznia-Hercegovina Minisztertanácsa elnöklőjének, Magyaroszág és Törökország diplomáciai vezetőinek, hogy jelenlétükkel megtisztelték a csúcstalálkozót.
 
„Önök a mi vendékeink, mi mindannyian kötődünk egymáshoz és szükségünk van egymásra, amit a találkozóink gyakorisága is bizonyít. Hisszük, hogy fejleszteni tudjuk a lehetséges együttműködést azokkal is, akik formálisan nem tagjai a Nyitott Balkánnak, és nem is lesznek” – mondta Szerbia elnöke, hangsúlyozván, hogy a kezdeményezésen belüli viszonyok a történelmi maximumot érték el.  
 
A csúcstalálkozót lezárva a szerb államfő azt üzente, hogy a Nyitott Balkán elnevezésű kezdeményezés minden résztvevője számára a béke és a stabilitás a kulcsfontosságú, függetlenül attól, hogy nem ugyanazt gondolják minden politikai eseményről és kérdésről. Kiemelte, hogy minden résztvevő ország elkötelezetten halad az európai úton. Ennek tudatában arra kérte az európai partnereket, hogy tanúsítsanak nagyobb tiszteletet és megértést a balkáni régió iránt, s köszönetet mondott az EU képviselőinek, amiért tiszteletben tartják Szerbia, Albánia és Észak Macedónia akaratát, hogy létrehozzák a Nyitott Balkán projektet. 
 
Forrás/Fotó: www.predsednik.rs