Printer Friendly Version Poseta patrijarha srpskog Porfirija Mađarskoj, septembar 2022. - 6.9.2022. @ 6 September 2022 08:54 AM

Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije boravio je u poseti Mađarskoj od 3. do 5. septembra povodom 100. godišnjice uspostavljanja Srpske Patrijaršije i 20. godišnjice služenja episkopa Lukijana na čelu Eparhije budimske.
 
Tokom posete organizovan je svečani prijem u Ambasadi RS u Budimpešti, gde je ambasador Srbije Ivan Todorov održao pozdravni govor u kojem je istakao da su politički odnosi Republike Srbije i Mađarske danas dostigli najviši nivo u istoriji, a da su Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije i Viktor Orban, predsednik Vlade Mađarske, najviše doprineli razvoju bilateralne saradnje, čiji su odnosi u proteklom periodu građeni na razumevanju i međusobnoj podršci. Prisutnima se obratio i patrijarh Porfirije poručivši da srpski i mađarski narod imaju ne samo najveće moguće razumevanje već i istinsku i pravu saradnju u svim segmentima. Prijemu su prisustvovali predstavnici Vlade Mađarske, diplomatski kor, predstavnici srpskih institucija u Mađarskoj, sportisti i dr.
Drugog dana posete partijarh Porfirije održao je liturgiju u Sabornoj crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Sentandreji. Liturgiji su prisustvovali Žolt Šemjen zamenik premijera Mađarske, Vitajoš Ester, zamenica ministra kulture, Mikloš Šoltes, državi sekretar za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, mađarski velikodostojnici, predstavnici srpskih institucija i veliki broj vernika. U svojoj besedi patrijarh srpski Porfirije je, između ostalog, ukazao da su Srbi, bežeći od nevolja, došli u Sentandreju, tada pusto mesto, zidali su skromne kuće, ali su u oskudici i bedi sazidali i osam predivnih hramova na malom prostoru, koji su i danas opstali. Stoga, Sentandreja, ovdašnji Srbi i pravoslavna crkva mogu biti najbolji mogući primer svim pravoslavnim Srbima gde god da žive, pa i u Srbiji. „Kada je duhovni identitet čvrst i zdrav, kada je duhovni koren dubok, onda će i ono što je biološko, što je nacionalno, dobiti svoje pravo mesto i imaće trajnu vrednost“, ukazao je patrijarh Porfirije. On je takođe, izrazio zahvalnost mađarskoj državi za sve što čini za narod, crkvu, za podršku života pravoslavnih vernika i pohvalio mađarsku vladu za zalaganje za hrišćanske vrednosti u Evropi. 
 
Nakon besede je u porti crkve održao pomen patrijarsima Arseniju III Čarnojeviću i Lukijanu Bogdanoviću, kojom prilikom se patrijarh Porfirije zahvalio donatorima koji su omogućili izradu njihovih bisti. 
Poslednjeg dana posete patrijarh Porfirije se sastao sa državnim vrhom Mađarske. Odlikovao je premijera Mađarske Viktora Orbana najvišim odličjem Srpske pravoslavne crkve – Ordenom Svetog Save prvog stepena u znak zahvalnosti za promovisanje tradicionalnih hrišćanskih vrednosti, podršku Eparhiji budimskoj i izuzetan lični doprinos jačanju prijateljstva između Srbije i Mađarske.
 
Nakon sastanka sa premijerom Mađarske, patrijarh Porfirije posetio je i baziliku Svetog Stefana, a zatim i Parlament Mađarske gde se sastao sa predsednikom parlamenta Laslom Keverom.
Takođe, sastao se i sa predsednicom Mađarske Katalin Novak, a sagovornici su u razgovoru potvrdili da su odnosi dve zemlje danas verovatno najbolji u poslednjih nekoliko vekova. 
 
Tokom boravka u Mađarskoj, patrijarh srpski Porfirije posetio je i sedište „Samouprave Srba“, krovne organizacije srpske zajednice u Mađarskoj, kao i Srpsku školu Nikola Tesla u Budimpešti.