Printer Friendly Version Porfirije szerb ortodox pátriárka magyarországi látogatása – 2022.09.06. @ 6 September 2022 01:25 PM

Őszentsége Porfirije szerb ortodox pátriárka ez év szeptember 3-a és 5-e között Magyarországon tartózkodott abból az alkalomból, hogy a Szerb Egyházmegye 100 évvel ezelőtt alakult meg Magyarországon, és hogy Lukijan püspök 20 éve szolgál a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye élén. 
 
A látogatás során Szerbia Köztársaság Budapesti Nagykövetségén ünnepi fogadást rendeztek, ahol Ivan Todorov, Szerbia budapesti nagykövete üdvözlő beszédében kiemelte, hogy Szerbia Köztársaság és Magyarország napjainkban érték el a történelem során jegyzett legmagasabb szintet, és hogy a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséhez Aleksandar Vučić, Szerbia Köztársaság elnöke és Orbán Viktor, Magyarország Kormányának elnöke járultak hozzá a legnagyobb mértékben, mégpedig a kölcsönös megértésre és támogatásra alapozva. A jelenlevőkhöz Porfirije pátriárka is szólt azt üzenve, hogy a szerb és a magyar nép nem csak hogy a lehető legnagyobb megértéssel viszonyul egymáshoz, hanem őszinte és igazi együttműködést folytat az élet minden területén. A fogadáson jelen voltak a magyar kormány, a diplomáciai kar és a magyarországi szerb intézmények képviselői, sportolók és más közéleti személyiségek. 
A látogatás második napján Porfirije pátriárka ünnepi liturgiát mutatott be Szentendrén a Szűzanya Mennybevétele székesegyházban. A liturgián jelen voltak Semjén Zsolt, a magyar miniszterelnök helyettese, Vitályos Eszter művelődési miniszter-helyettes, Soltész Miklós, az egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár, több magyar közéleti személyiség, továbbá a szerb intézmények képviselői és számos hívő. Porfirije pátriárka beszédében többek között rámutatott, hogy a szerbek  a veszély elől Szentendrére, az akkor még kietlen térségbe menekültek, és szerény házakat építettek, de a nincstelenség körülményei között ezen a kis területen is képesek voltak arra, hogy nyolc csodálatos templomot emeljenek, amelyek megmaradtak az utókor számára. Mindezért Szentendre, az itteni szerbek és az ortodox egyház a legjobb példát szolgáltatják az ortodox szerbeknek szerte a világban és Szerbiában. „Amikor a szellemi identitás erős és egészséges, s amikor a szellemi gyökerek mélyek, akkor mindaz, ami biológiai, s ami nemzeti, elnyeri az igazi helyét és tartós értékét” – mutatott rá a pátriárka, aki beszédében köszönetét fejezte ki a magyar államnak mindazért, amit a népért, az egyházért és az ortodox hívők támogatásáért tesz, és megdicsérte a magyar kormányt a keresztény értékek európai érvényesítéséért. 
 
Az ünnepi beszéd után a templom udvarában Porfirije pátriárka megemlékező szertartást mutatott be III. Arsenije Čarnojević és Lukijan Bogdanović pátriárkák tiszteletére, és köszönetet mondott az adományozóknak, akik lehetővé tették az őket megörökítő mellszobrok felállítását.
A látogatás utolsó napján Porfirije pátriárka Magyarország vezetőivel találkozott. Orbán Viktor miniszterelnököt a Szent Száva érdemrend arany fokozatával tüntette ki a hagyományos keresztény értékek terjesztésében, a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye támogatásában és a Szerbia és Magyarország közötti barátság erősítésében elért érdemeiért. 
 
A magyar kormányfővel való találkozója után Porfirije pátriárka ellátogatott a Szent István Bazilikába, majd  az Országházban találkozott Kövér László házelnökkel. 
A pátriárkát fogadta Novák Katalin magyar köztársasági elnök is. A találkozón a résztvevők megerősítették, hogy a két ország viszonyai az utóbbi évszázadok tekintetében feltehetően most a legjobbak. 
 
Magyarországi látogatása során Porfirije  szerb ortodox egyházfő ellátogatott a magyarországi szerb közösség esernyőszervezetének, a szerb önkormányzatnak a székházába, továbbá a budapesti Nikola Tesla szerb iskolaközpontba is.