Printer Friendly Version Szerbia és Magyarország együttműködése elérte a történelmi legmagasabb szintet – Belgrád, 2022.09.09. @ 9 September 2022 10:00 PM

Ana Brnabić, Szerbia Köztársaság Kormányának elnöke a szerbiai hivatalos látogatáson Belgrádban tartózkodó Novák Katalin magyar köztársasági elnökkel folytatott megbeszélésén kiemelte, hogy a két ország együttműködése elérte a történelmi legmagasabb szintet, és Szerbia teljes mértékben elkötelezett a kapcsolatok továbbfejlesztése iránt. 
 
Novák Katalin a találkozón azt hangsúlyozta, hogy mindkét országnak továbbra is törekednie kell az együttműködés erősítésére, mert a jelenlegi kiváló kapcsolatok valójában az állami vezetők által az előző évtizedben kialakított jó együttműködés és odaadás eredményei. 
 
A szerb miniszterelnök asszony köszönetét fejezte ki azért a folyamatos támogatásért és segítségért, amit Magyarország tanúsít a Szerbia számára igen fontos európai integrációs folyamatban. 
A magyar köztársasági elnök asszony rámutatott, hogy az Európai Uniónak szüksége van Szerbiára ugyanúgy, mint Szerbiának az EU-tagságra, s ez Magyarország álláspontja is, amiről az európai partnereit is tájékoztatta.
 
Brnabić kormányfő hozzátette, hogy Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszternek a Nyitott Balkán elnevezésű kezdeményezés nemrégi belgrádi csúcstalálkozóján való részvétele rendkívül nagy jelentőségű nem csak Szerbia, hanem az egész régió számára. 
 
Novák elnök asszony elismerését fejezte ki a Nyitott Balkán ötletének megvalósításával kapcsolatban és rámutatott, hogy Magyarország figyelemmel kíséri a kezdeményezés fejlődését és eredményeit.  
 
A magyar köztársasági elnök asszony véleménye szerint Szerbiának a hazánkban élő magyar nemzeti kisebbség iránti viszonyulása példa kell, hogy legyen más európai országok számára is. Novák Katalin mindezért köszönetet mondott Brnabić kormányfőnek. 
 
Forrás/Fotó: www.srbija.gov.rs