Printer Friendly Version Selaković: Sokrétű diplomáciai tevékenység New York-ban, népszerűsítettük a politikánkat – 2022.09.24. @ 26 September 2022 11:15 AM

Az ENSZ Közgyűlésének 77. ülésszakán résztvevő Nikola Selaković szerb külügyminiszter kijelentette, hogy Szerbia delegációja sokrétű diplomáciai tevékenységet folytatott New York-ban és az ülésszak margóján összesen 100 megbeszélést tartott, a tárgyalásokon résztvevő országokkal pedig aláírt 12 megállapodást, jegyzőkönyvet és memorandumot. 
 
Selaković miniszter kiemelte, hogy az ENSZ Közgyűlése alkalom volt a résztvevő országok külügyminisztereivel, továbbá az USA, illetve az amerikai Kongresszus, az Amerikai Zsidó Bizottság, a Civilizációk Szövetsége, és a Világgazdasági Fórum képviselőivel való, az összejövetel margóján történő számos találkozásra.
 
„Ha összegezzük az ENSZ Közgyűlésén és az összejövetel margóján tartott találkozókon elért eredményeket, büszkén mondhatom, hogy összesen 100 találkozót tartottunk, ebből 95-öt külügyminiszterekkel, ötöt pedig az Amerikai Zsidó Bizottság, a Civilizációk Szövetsége és a Világgazdasági Fórum képviselőjével” – jelentette ki a szerb diplomácia vezetője. 
 
A miniszter hangsúlyozta, hogy mindez kiváló alkalom volt Szerbia Köztársaság politikájának a megismertetésére és elismertetésére, miközben azt is kiemelte, hogy az Aleksandar Vučić szerb államfőnek az ENSZ Közgyűlésén mondott beszéde után tartott találkozókon a különböző országok külügyminiszterei mindannyian a beszéd hatása alatt voltak.
 
„Éppen ennek a beszédnek a hatása alatt voltak, amely Szerbia részéről megerősítette a nemzetközi jog következetes betartását, az ENSZ szerepének és az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatainak a tiszteletét. Szerbia földrajzi és népességi szempontból nem nagy ország, viszont szilárdan hisz abban, hogy a kis és közepes államoknak a nemzetközi jog tiszteletben tartása iránti elkötelezettsége egyben a mi legerősebb szövetségesünk a létfontosságú állami és nemzeti érdekeink védelméért folytatott küzdelmünkben” – mondta Selaković miniszter. 
 
Megfogalmazása szerint a Koszovó egyoldalúan kikiáltott függetlenségét elismerő, és a függetlenséget el nem ismerő államok képviselőivel egyaránt kiváló beszélgetéseket folytatott. Utóbbiak ismételten megerősítették, hogy továbbra is támogatják az ENSZ nemzetközileg elismert tagállamai területi integritásának és szuverenitásának a sérthetetlenségére vonatkozó létfontosságú elvet, elkötelezettjei ennek és kiállnak a megvédése mellett.  
 
„Az idei rendkívüli kihívásokkal teli év volt az ENSZ számára. A multilaterális kapcsolatok a válságukat élik, és Szerbia számára létfontosságú, hogy ezek a kapcsolatok visszatérjenek a nemzetközi szintérre, hogy ott az ENSZ megerősödött szerepe is jelen legyen, és hogy a mi állami és nemzeti érdekeink védelméért Koszovóban és Metóhiában folytatott harcunk folytatódjon éppen a nemzetközi jog alkalmazásának, az ENSZ ide vágó határozatainak – mint amilyen a 1244-es határozat is – a tiszteletben tartása alapján. Az ENSZ ilyen szerepének az újbóli életrekeltése az, ami nagyobb sikereket szavatol a mi harcunkban“ – üzente a szerb külügyminiszter. 
 
Nikola Selaković kiemelte, hogy az ENSZ Közgyűlésének margóján tartott találkozók kiváló alkalmat jelentettek megállapodások, jegyzőkönyvek és memorandumok aláírására is azokkal az országokkal, amelyek képviselőivel találkozhatott.
 
„Összesen 12 megállapodást, memorandumot és jegyzőkönyvet írtunk alá, ma pedig a rendkívül sokrétű diplomáciai tevékenységünket is befejeztük a Szenegállal kötött, a hivatalos és diplomata útlevéllel rendelkezők  vízumkötelezettségének a megszüntetéséről szóló megállapodás aláírásával” – jelentette ki Selaković miniszter. 
 
Forrás/Fotó: www.mfa.gov.rs