Printer Friendly Version Vučić államfő Magyarország, Szerbia és Ausztria budapesti hármas csúcstalálkozóján – 2022.10.03. @ 4 October 2022 11:15 AM

Aleksandar Vučić, Szerbia Köztársaság elnöke Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Karl Nehammer osztrák kancellárral egyetemben Budapesten részt vett Magyarország, Szerbia és Ausztria hármas csúcstalálkozóján.
 
A közös sajtótájékoztatón Vučić elnök elmondta, hogy Orbán kormányfővel és Nehammer kancellárral minden fontos és nehéz kérdésről beszélgettek, így az energetikáról, a három ország pénzügyi helyzetéről és arról is, hogy milyen nehéz lesz áthidalni az őszt, a telet, de a tavaszt is. 
 
„Nagy hálámat szeretném kifejezni Orbán Viktor házigazdánknak a rendkívüli vendégszeretetért, és azért is, hogy a fontos regionális kérdések felvetéséhez mindig van elegendő bátorsága, ereje és akarata. Hálás vagyok, amiért közösen folytatjuk az akciót egy olyan fontos területen, mint a migrációs politika, amelyben Szerbia különleges esetnek számít. Ismételten növekszik nálunk az Afganisztánból, Szíriából és Pakisztánból érkező menekültek száma. Márészt mind nagyobb számban érkeznek hozzánk emberek Oroszországból is. A mai napon Szerbiában összesen 17 ezer, tartózkodási engedéllyel bejegyzett embert tartunk nyilván, akik az Orosz Föderációból és Ukrajnából érkeztek. Ez nem kicsi teher egy viszonylag olyan kis ország számára, mint Szerbia” – jelentette ki a szerb államfő hozzátéve, hogy a hármas találkozón  elért megállapodás értelmében Szerbia az év végéig összehangolja a vízumpolitikáját az EU politikájával és ezzel megakadályozza, hogy az országba lépjenek mindazok, akik Szerbiába nem a saját szükségleteik miatt, hanem a Nyugat felé irányuló illegális migrációs szándékkal érkeznek.
 
Vučić elnök kiemelte, hogy Szerbia felelős és komoly országként magyar és osztrák barátainak megbízható partnere lesz.
 
„Fontos, hogy - más témákat is érintve – jól megértettük egymást. Amikor a gáztartalékokról van szó, mindenki őrizni fogja a sajátját, de ha valakinek hiányzik, akkor kölcsönösen átvesszük egymástól. Ugyanez a helyzet az élelmiszerrel is, mert e tekintetben is lesz válság. Az éhezés határára fog sodródni 48 ország, ahonnan a probléma áttevődik a migrációs folyamatokra, nekünk pedig szavatolnunk kell, hogy támogatjuk egymást bármi módon” – hangsúlyozta a szerb elnök és köszönetet mondott Orbánnak és Nehammernek azért a támogatásét, amelyet Szerbiának nyújtanak az Európába vezető útján. 
 
Orbán Viktor magyar miniszterelnök a mai budapesti találkozón kijelentette, hogy az orosz-ukrán háború, a mindannyiunkat gyötrő magas energiaárak és a szankciók problémája mellett a migrációra nem irányul elegendő figyelem, pedig ez legalább olyan fontos kérdés, hiszen mindhárom országot súlyosan érinti és ezért van szükség az együttműködés új dimenziójára. 
 
Ez a mostani egyike az illegális migrációval leginkább érintett, a migrációs nyomás miatt szenvedő országok találkozóinak, és sokat kell tenniük a probléma megoldása érdekében, hiszen nem lehetünk megelégedve a Szerbia és Magyarország közötti határon kialakult helyzettel – állapította meg a magyar kormányfő, s kiemelte, hogy Szerbia és Magyarország a saját határaikat védve védik az osztrák határt is, és megakadályozzák az embercsempészetet.
 
Karl Nehammer osztrák kancellár megállapította, hogy a migrációs probléma mindhárom országot egyformán érinti.
 
„Annak ellenére, hogy Ausztria nem az EU külső határán helyezkedik el, pillanatnyilag mintegy 70 ezer menekült kérelmét kell elbírálnunk, akik Indiából, Pakisztánból, Bangladesből és Afganisztánból érkeztek. Ezen túlmenően, Ausztria védelmet biztosít az Ukrajnából érkezett, mintegy 80 ezer nőnek, férfinak és gyermeknek” – nyilatkozta a sajtónak Nehammer kancellár, miközben a jó együttműködésért köszönetét fejezte ki Szerbia elnökének és a szerb rendőrségnek.
 
Vučić elnök ma találkozott Novák Katalin magyar köztársasági elnök asszonnyal is, akivel ismételten véleményt cserélt a két ország polgárait érintő legfontosabb kérdésekről és megerősítette, hogy Szerbia őszinte elkötelezettje a Magyarország iránti barátságnak.
 
Forrás/Fotó: www.predsednik.rs /Dimitrije Goll