Printer Friendly Version Szerbia, Ausztria és Magyarország miniszterei a migrációról és az energiabiztonságról - 2022.10.06. @ 6 October 2022 03:32 PM

Nikola Selaković, Szerbia Köztársaság külügyminisztere ma Belgrádban hármas találkozót tartott Ausztria és Magyarország diplomáciai vezetőivel, Alexander Schallenberggel és Szijjártó Péterrel.
 
Az összejövetel egyik témája az irreguláris migráció elleni harcban való együttműködés erősítése volt, ami kapcsán Selaković miniszter rámutatott, hogy az EU-ból Szerbiába folyamatos dicséret érkezik a probléma megoldása érdekében végzett felelős és konstruktív tevékenységéért.
 
A szerb diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy Szerbia nyitott a szomszédokkal való partneri együttműködés előtt a migráció és a migrációs politika esetében is, azzal a céllal, hogy hozzájáruljon a közös kihívások megoldásához, mint amilyen az embercsempészés, a legális migrációs utak fejlesztése és a visszatoloncolásról szóló egyezmények hatékony alkalmazása.
 
Szavai szerint Szerbia, mint a tranzit útvonalon fekvő ország, folytatni fogja a migránsok elhelyezését szolgáló megfelelő befogadó központok működtetését, élelmet és egészségvédelmet nyújt a területén tartózkodó minden migránsnak, összhangban a nemzetközi humanitárius jogi előírásokkal. 
 
A miniszterek megvitatták a határvédelem és ellenőrzés terén való intenzív együttműködés konkrét lehetőségeit is. 
Nikola Selaković miniszter szavai szerint az idei év végéig Szerbia jelentős mértékben összehangolja a vízum-politikáját az EU vízum-politikájával azzal a céllal, hogy az illegális migrációban ne használják belépő országnak. E tekinteteben már megbeszélés tárgyát képezik a megelőző indézkedések, illetve az azon harmadik országból származó emberek belépésének a megakadályozása, ahonnan migrációs veszélyek várhatók. 
 
A megbeszélésen a miniszterek nagy figyelmet szenteltek az energiabiztonságnak is, amikoris Selaković miniszter ismertette, milyen erőfeszítéseket tesz Szerbia az energiával való ellátás diverzifikációjáért. A szerb diplomácia vezetője aggasztónak és ellenséges gesztusnak ítélte meg, hogy Horvátország kezdeményezésére egyedül Szerbiát nem kivételezték a Janaf vezetéken érkező orosz kőolajra vonatkozó európai uniós szankciók alól és úgy minősítette, hogy mindezzel politikai célokra használják fel az energiaellátást.
 
A szerb miniszter ez alkalommal is köszönetet mondott magyar és osztrák kollégáinak azért a támogatásért, amelyet Szerbiának nyújtanak az EU teljes jogú tagságáért folytatott útján, ugyanakkor elégedettségét fejezte ki a három ország gazdasági együttműködésének folyamatos erősödése kapcsán. 
 
A miniszterek Belgrádban véleményt cseréltek a nyugat-balkáni régióban tapasztalható helyzetről, a szerb diplomácia vezetője pedig kitért Pristina azon kezdeményezésére is, hogy az úgynevezett „Koszovót” felvegyék az Európa Tanács tagjainak a sorába, amit Szerbia határozottan ellenez, mégpedig azért, mert az olyan entitás tagságának a megvitatása, amelynek a státusa még nem rendezett, valójában újabb politikai megosztottsághoz vezetne az Európa Tanácsban olyan időkben, amikor kulcsfontosságú a szervezet stabilitásának és hitelességének a biztosítása.
 
Forrás/Fotó: www.mfa.gov.rs