Printer Friendly Version Aleksandar Vučić szerb államfő munkalátogatása Magyarországon - 2022.12.15. @ 16 December 2022 01:34 PM

Aleksandar Vučić, Szerbia Köztársaság elnöke ma munkalátogatáson Magyarországon tartózkodott, ahol a Kelebia-Tompa határátkelőnél Novák Katalin magyar államfővel találkozott.
 
Miután megtekintették az ideiglenes határzárat, Vučić elnök kijelentette, hogy Szerbia az illegális migráció miatt egyelőre négy ország esetében megszüntette a szabad beutazást és vízumkényszert vezetett be. Ezek Tunézia, Burundi, Bissau-Guinea és India.
 
„Hálás vagyok magyar barátainknak, hogy heti szinten kezdtünk beszélgetni és közösen megoldani a problémákat. Szerbiában két féle intézkedést hoztunk. Elfogadtuk a szabad beutazás megszüntetésére irányuló jelzéseket azon országok esetében, ahonnan jelentős számú migráns érkezett. Ezt követően most osztrák és magyar kollégáinkkal együtt hozunk intézkedéseket” -  mondta a szerb államfő, és bejelentette, hogy Szerbia megerősíti a határvételmet Észak-Macedónia és Bulgária irányában is, mert például Észak Macedóniából az idén négyszer annyi migráns érkezett mint tavaly, Bulgáriából pedig 3,6-szor annyian jutottak át illegálisan.
„A magunk részéről mi Észak-Macedónia határánál 45 965 illegális belépést akadályoztunk meg. Újabb intézkedésünkkel még erélyesebben viszonyulunk a fegyveres bűnözői csoportokhoz. Nem messze innen, Szabadka, Palics és Horgos térségében ott vannak a biztonsági erőink, arra több helyen is volt fegyveres leszámolás és több mint 600 személyt letartóztattunk, akik azt hitték magukról, hogy fegyverrel meghatározott törvénytelen cselekményeket és elkövethetnek és részesei lehetnek az illegális migrációnak. Hiszem, hogy újabb intézkedéseket is foganatosítunk a biztonság megőrzése érdekében” - jelentette ki Vučić elnök és köszönetet mondott magyarországi barátainak az együttműködésért.
Novák Katalin magyar köztársasági elnök, miután Szerbia elnökének és Andrej Babiš volt cseh miniszterelnöknek a társaságában megtekintette a magyar-szerb határvonalat, kiemelte, hogy ezen a határon Európát is védik.
 
Ez a határ a mi biztonságunk, védi a területünket, és ez egyúttal az EU határa is. Amikor a magyar-szerb határt együtt védjük, Európát és polgáraink békéjét és biztonságát is megvédjük - üzente a magyar államfő a találkozó alkalmából megtartott sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy a határt a béke és biztonság megőrzése érdekében védjük, illetve azért, hogy a konfliktusok a határon kívül maradjanak. Magyarázata szerint ezért kell világosan különbséget tenni a migránsok és azok között, akiknek joguk van a menedékre. Rámutatva, hogy az illegális migránsok nyomása egyre erősebb és a számuk is egyre nagyobb, Novák Katalin számadatokat is közölt: a mai napig több mint 271 ezren próbáltak illegálisan bejutni Magyarországra, kétszer annyian, mint tavaly. A másik jelenség pedig, hogy a migránsok egyre agresszívebbek, egyre több az embercsempész és napi szinten történnek támadásokat a határainkat védő emberek ellen. „Ezt nem szabad megengednünk” - üzente, miközben a közös határok védelme érdekében folyó együttműködés erősítését szorgalmazta.
Andrej Babiš volt cseh kormányfő kijelentette, hogy az illegális migráció sikeres megakadályozásának egyik megoldása, hogy Románia, Bulgária, továbbá Szerbia és a Nyugat-Balkán minden országa tagja legyen a schengeni övezetnek. 
„Szükségünk van Romániára, Bulgáriára, Szerbiára, az egész Balkánra. Nem kell, hogy mindannyian az EU tagjai legyenek, de szükségük van rájuk” - mondta a volt cseh miniszterelnök. Hozzátette: az Európai Tanács nem foglalkozik kellő módon ezzel a kérdéssel. Andrej Babiš a Törökországgal és Szíriával való együttműködés szükségességére is rámutatott, mondván, hogy abból az irányból a menekültek millió érkeznek.
 
Fotó: Dimitrije Gol