Printer Friendly Version Dačić: Politikai megállapodást a nyílt kérdésekre - 2023.01.10. @ 12 January 2023 11:49 AM

Ivica Dačić szerb külügyminiszter kijelentette, hogy Szerbia szilárd elhatározása a béke és stabilitás megőrzése Koszovó-Metóhiában, és minden nyílt kérdéssel kapcsolatban politikai megállapodást akar elérni.
 
A miniszter Budapesten a Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel január 10-én közösen tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Szerbia szerint Koszovó-Metóhia problémáját csak kompromisszumokkal lehet megoldani, és hogy Szerbia rendkívül érzékeny, amikor a világ kettős mércével viszonyul a területi integritás kérdéséhez. 
 
„Vagy a területi integritás az elv, vagy pedig nem, de nem lehet, hogy egyik esetben igen, a másik esetben pedig mást mondanak. Amikor mi erről beszélünk, azt gondoljuk, hogy mindenki tudja, de lehet, hogy Európában mégsem tudják vagy nem is érdekli őket, hogy Jugoszlávia föderatív állam volt, hat föderális egységből állt és ez a hat egység kapta meg a jogot saját állama megalakítására“ - mondta Dačić miniszter, s emlékeztetett arra, hogy az egykori JSZSZK-t Szerbia, Montenegró, Észak-Macedónia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina és Szlovénia alkalotta, s hogy Szerbia két provinciával, azaz tartománnyal rendelkezik. 
 
„Önöknek magyaroknak világos, mi a Vajdaság, hát ugyanez Koszovó is. Az alkotmányos jogok értelmében hogyan nyilváníthatták Koszovót függetlenné Belgrád beleegyezése nélkül - hát nem tehették. Ez illegális. Van aki ezt elfogadja, de nem muszáj. Ebben a pillanatban a világ 193 országából 106 nem ismeri el Koszovót. Koszovó az ENSZ Közgyűlésében legfeljebb 84 szavazatra számíthat” - szögezte le a szerb diplomácia vezetője.
 
Ivica Dačić kiemelte, hogy az úgynevezett Koszovó kérdése nem megoldott és a kettős mérce nem fogadható el. 
 
„Amikor azt mondják, hogy Strasbourgban ott van az Európa Tanács Közgyűlése, hozzáteszik, hogy ott az l. napirendi pont Ukrajina, és hogy megsértették Ukrajna területi integritását, és ezért el kell ítéli Oroszországot és szakciókat kell bevezetni ellene. Majd jön a 2. napirendi pont, ami nem más mint Koszovó felvétele az Európa Tanácsba - hát ez nem logikus és nem normális, és ez a mi számunkra elfogadhatatlan” - magyarázta Ivica Dačić. 
 
A miniszter rámutatott, hogy mindaddig, amit nem találják meg a politikai megoldást, Koszovónak az Európa Tanácsba történő felvétele teljes mértékben elfogadhatatlan, mert a testületnek csak államok lehetnek a tagjai. 
 
„A másik kérdés az, hogyan lehet felvenni az EU-ba, amikor öt uniós ország nem ismerte el“ - tette hozzá a miniszter.
Arra emlékeztetve, hogy Szijjártó Péter miniszter egy korábbi beszélgetés alkalmával azt mondta, Magyarország a megállapodás elérése előtt nem szavaz az ET-be való felvételre, és ez az elv vonatkozik az EU-ra is, a szerb miniszter hozzátette, hogy itt státus-beli kérdésről van szó, amihez a megállapodás elérése után lehet eljutni. 
 
Ivica Dačić emlékeztetett arra, hogy 2013-ban ő személyesen írta alá a brüsszeli megállapodást és kilenc év alatt nem valósították meg. 
 
„Meg kellett volna alakítani a Szerb Községek Közösségét, most pedig Kurti azt mondja, esze ágában sincs ezt megtenni. Hogyan lehet akkor a megvalósítandó következő lépésekről beszélni, ha nem akarja betartani azt, amit valaki már aláírt, az EU pedig garantált. Másrészt, akkoriban azt mondták, hogy a ROSU nem mehet oda, ahol csak szerbek élnek - most akkor miért történik, hogy szerbeket tartóztatnak le, Szentestén szerb gyerekeket sebesítenek meg. Ezek azok az okok, amiért Szerbia a katonaság bevezénylését kérte, hogy segítsen a biztonság szavatolásában. De ha erre nincs szükség, akkor a felelősség a KFOR-é“ - mondta a szerb külügyminiszter.
 
Forrás/Foto: Tanjug/MSP