Printer Friendly Version Ivica Dačić: Az utóbbi tíz évben Szerbia és Magyarország kapcsolatai a legmagasabb szinten - 2023. 01.10. @ 12 January 2023 02:33 PM

Ivica Dačić szerb külügyminiszter ma úgy értékelte, hogy Szerbia és Magyarország kapcsolatai az elmúlt tíz évben a legmagasabb szintet érték el.
 
A szerb diplomácia vezetője a Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel Budapesten tartott közös sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a két ország kapcsolatai a kölcsönös bizalmon, együttműködésen, a közös érdekek keresésén és kölcsönös tiszteleten alapulnak, továbbá a nemzeti kisebbségek tiszteletére épülnek mind a Szerbiában élő magyarok, mind a Magyarországon élő szerbek esetében.
 
„Ami a legfontosabb, ezzel nagyban hozzájárulunk a régió békéjéhez és stabilitásához. Ehhez hozzádom, hogy a stratégiai partnerségről szóló tény nem papírra vetett szöveg csupán, mert bár számos országgal van stratégiai partnerségi szerződésünk, sok esetben az olyan, mintha nem is létezne. Itt azonban arról van szó, hogy valóban számos konkrét kérdést megoldunk mindkét ország polgárainak az érdekében” - üzenete a miniszter.
 
A két ország előtt álló kihívások közül a fő problémának a háborút, a migrációt és az energia-válságot nevezte meg, hangsúlyozva, hogy egyikért sem felelős sem Szerbia, sem Magyarország.
 
„Olyan helyzetben vagyunk, amikor segítenünk kell egymásnak, mert ha nem lenne ez az együttműködés, sokkal nehezebb lenne Szerbia és Magyarország számára egyaránt” - üzente Dačić miniszter. 
 
Értékelése szerint a két ország kiváló kapcsolatai Aleksandar Vučić szerb államfő és Orbán Viktor magyar kormányfő közötti, valamint a két ország ezen munkálkodó külügyminisztériuma között fennálló bizalom eredménye.
 
„Megállapodtunk abban, hogy évente legkevesebb egy találkozónk legyen Belgrádban és egy Budapesten. Most már nem az a hír, hogy találkoztunk, hanem az, hogy mennyit haladtak a kapcsolataink” - állapította meg Szerbia külügyminisztere. 
 
Hozzátette: a két ország által aláírt minden egyezmény jelentős a polgáraink számára, mert olyan haszonnal jár, mint például a diplomáciai-konzuli képviseletek közös használata a világban.
 
Ivica Dačić kiemelte: nagyra értékeli azt a támogatást, amelyet Magyarország nyúlt Szerbiának az európai úton.
 
„Tanúja voltam, amikor Szijjártó miniszter a nemzetközi összejöveteleken több alkalommal kedvezően nyilatkozott Szerbia európai útját támogatva. Mindig kiemelte, hogy Szerbia a nemzetek közötti jó viszonyok példája, és külön rámutatott a Szerbiában élő magyarok kiváló helyzetére és azt összehasonlította a régió más országaival” - mondta a miniszter. 
 
 
A sajtótájékoztatón elhangzott az adat, hogy Magyarország ötödik külkereskedelmi partnere Szerbiának, kiváló az árucsere-forgalom és az tovább növekszik.
 
 
„Készen állunk arra, hogy a legtöbbet nyújtsuk és megoldjuk az olyan kérdéseket, mint a határátkelők és az ottani tumultusok, az átkelők rekonstrukciója mindkét oldalon, hogy csökkentsük a várakozást, továbbá a vasút és az utak építése Szerbiaában” - tette hozzá Ivica Dačić külön megemlítve, hogy a két ország az energiával való ellátásban is segíti egymást. 
 
„Szerbia, de hiszem, hogy Magyarország sem elkötelezettje a gáz és a kőolaj eredetének. Csak az a fontos, hogy rendelkezzünk velük. A polgáraink nem élhetnek és nem melegedhetnek az ígéretekből. Mi nem tartozunk a hazai forrásból olajjal és gázzal rendelkező országok közé. Ha nem fejeztük volna be a Török Áramlatot - és ha nem lett volna Magyarország, nem is lettünk volna olyan kitartóak a kiépítésében -, és akkor most nem tudnánk lezárni a probléma e részét” - emelte ki miniszter.
 
Kijelentette, hogy büszkén közli az adatot, miszerint Szerbia a vezeték 403 kilométerét építette ki a bolgár határtól a magyar határig, és hogy a Szerbián áthaladó vezetéken keresztül, amelyen gáz érkezik Magyarországra, az energiahordozót tovább lehet szállítani az EU országaiba. 
 
„Érdekelve vagyunk a kőolajvezeték összekötésében is, mert bennünket nem mentettek fel az orosz kőolajra kivetett szankciók alól. A Horvátországból érkező kőolajvezetékeket nem használhatjuk orosz olaj behozatalára, mert szankciók tiltják” - magyarázta a szerb diplomácia vezetője.
 
Forrás: Tanjug
 
Fotó: MSP / Tanjug