Printer Friendly Version eGradjanin – informacija o izdavanju parametara i QR koda za instaliranje mobilne aplikacije Consent ID od 01. februara 2023. godine u Ambasadi R. Srbije u Budimpešti - 1.2.2023. @ 1 February 2023 04:48 PM

eGrađanin je svako lice koje ima korisnički nalog na Portalu EID. eGrađanin može da postane svaki građanin Republike Srbije koji poseduje validan biometrijski dokument (lična karta ili pasoš) i ima navršenih 16 godina života kao i strani državljani, ukoliko imaju privremeni boravak ili stalno nastanjenje u R. Srbiji, odnosno, poseduju evidencijski broj stranca (EBC) koji izdaje MUP R. Srbije.
 
Za izdavanje parametara i QR koda, obavezno je lično prisustvo u Konzularnom odeljenju, u radno vreme sa strankama. Usluga se ne napalaćuje.
 
eGrađani najčešće koriste sledeće elektronske usluge: prijava deteta za upis u vrtić, zakazivanje termina za izdavanje lične karte i pasoša, zamena vozačke dozvole, izdavanje digitalnog zelenog sertifikata, zakazivanje termina za PCR testiranje, dobijanje uverenja o nekažnjavanju elektronskim putem, ostvarivanje uvida u zaduženja po osnovu poreza na imovinu, kao i da provere svoje podatke u centralnom registru stanovništva.
 
eGrađanin na osnovu jedinstvenog naloga može da pristupa svim povezanim sistemima Portal eUprava, LPA, eZdravlje, Moj es Dnevnik, eFaktura, APR i Moja Prva Plata.