Printer Friendly Version Megemlékezés az 1999-es NATO-agresszió áldozatainak Emléknapján – 2023.03.24. @ 25 March 2023 08:08 PM

Aleksandar Vučić, Szerbia Köztársaság elnöke és Ana Brnabić miniszterelnök ma este Zomborban részt vettek a Szent György téren megtartott állami megemlékezésen, amelyet az 1999-es NATO-agresszió áldozatainak Emléknapja alkalmából tartottak meg. 
 
Vučić államfő a megemlékezésen mondott beszédében kiemelte, hogy 24 évvel ezelőtt megszűnt a nemzetközi jog, s ez nem egy bürokratikus megállapítás, hanem sokkal több annál. 
 
 
Azóta ugyanis, bármi is történik a világban, az nem lehet rosszabb annál, amit akkor egy kis országgal tettek, amelyet bűnösnek minősítettek csak azért, mert nem akart mást, mint maga ura lenni a sajátján, továbbá szabad és szabadelvű akart lenni, ami nem tetszett azoknak, akik 1989-ben és 1990-ben megdöntötték a régi rendszert és egy újat teremtettek, amelyben csakis ők a megmondhatók – mutatott rá az államfő. 
 
Sok országot feldúltak, és Szerbia került sorra - folytatta. - A barbárok elleni harcokról beszéltek, olyan harcokról, amelyeket humanitárius katasztrófa előidézői ellen folytatnak, és hogy ezzel genocídiumot, népirtást akadályoznak meg – mondta az államfő, és megjegyezte: a genocídium lényege a definíció szerint az, amikor etnikai vagy vallási csoportot akarnak kiirtani, de ezt sohasem bizonyították be.
 
 
Azóta 24 év múlt el. Elszakítottátok a területeink részeit, meggyilkoltátok a gyermekeinket, civileket, katonákat, rendőröket. Ki jogosított fel benneteket erre? A letörhetetelen és szabadelvű szellemet le akartátok tiporni, de azt sohasem törtétek meg – üzente Szerbia elnöke, hangsúlyozva: napjainkban mindent megtesz azért, hogy megőrizze a békét.
 
Az én üzenetem Önökhöz az, hogy békét akarunk, nem akarunk semmilyen összetűzést sem a NATO-val, sem senki mással, da ugyanakkor őrizni fogjuk a saját országunkat. És amikor elmondom Önöknek, hogy mi jelenti a vörös vonalat, akkor utána ne gyakoroljanak nyomást, mert a büszke, méltóságteljes és hősies Szerbia választ fog adni arra, a válasz pedig az, hogy nem adjuk Szerbiát és sohasem fogjuk senkinek odaadni – üzente Vučić államfő. 
 
Beszédében megismételte: Szerbia senkinek sem adja oda a gyermekeit és sohasem felejti el azokat, akik a NATO -bombázás áldozatául estek. 
 
 
A NATO-bombázás kezdetének 24. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen jelen volt Porfirije szerb pravoszláv pátriárka is, aki gyászszertartást mutatott be az áldozatok emlékére. Megjelentek továbbá Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke, a szerbiai Népképviselőház képviselői, valamint Szerbia Köztársaság és a boszniai Szerb Köztársaság kormányainak miniszterei. 
 
Az országos központi megemlékezés színhelyévé az idén azért választották Zombort, mert ide dobták le az első bombákat és itt halt meg a bombázás első áldozata. 
 
A NATO agresszió 1999. március 24-én kezdődött és 78 napon át tartott. 
 
Aleksandar Vučić beszédét a következő linken láthatják/hallhatják: