Printer Friendly Version Srbija i Mađarska potpisale više sporazuma u cilju jačanja saradnje 20.6.2023. @ 21 June 2023 08:58 AM

Srbija i Mađarska potpisale su danas na Paliću, u prisustvu državnog vrha obe zemlje, više sporazuma koji će obezbediti dalje jačanje saradnje, a među kojima su sporazumi u oblasti odbrane i unutrašnjih poslova, kao i za izgradnju novog naftovoda i osnivanje zajedničke firme za trgovinu gasom.
 
Sporazumi su potpisani nakon Prve sednice Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske kojoj su prisustvovali predsednici Srbije i Mađarske Aleksandar Vučić i Katalin Novak, kao i predsednici vlada dve zemlje Ana Brnabić i Viktor Orban.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Mađarske Katalin Novak potpisali su Zajedničku političku izjavu o osnivanju Strateškog saveta za saradnju između Republike Srbije i Mađarske.
 
Sporazum o saradnji između Nacionalne generalne direkcije za strance Mađarske i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (azil i migracije), potpisali su prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto.
 
Dačić i Sijarto su potpisali i Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Mađarske o izmenama Sporazuma o kontroli graničnog saobraćaja u drumskom, železničkom i vodnom saobraćaju, kao i Protokol o kolokaciji u Ambasadi Srbije u Kinšasi između Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Ministarstva spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske.
 
Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Srbije Dubravka Đedović potpisala je sa Sijartom Memorandum o razumevanju o izgradnji naftovoda Mađarska–Srbija.
 
Direktor kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu podataka Goran Matić i ministar Sijarto potpisali su Sporazum između Srbije i Mađarske o razmeni i uzajamnoj zaštiti tajnih podataka.
 
Godišnji plan rada za 2022/23. na osnovu Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i Vlade Mađarske o stručnoj pomoći za pregovore o pristupanju Srbije EU, potpisali su ministarka pravde u Vladi Srbije Maja Popović i ministarka pravde Mađarske Judit Varga.
 
Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Mađarske o unapređenoj strateškoj saradnji u oblasti odbrane potpisali su potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević i ministar odbrane Mađarske Krištof Salai-Bobrovnicki.
 
Memorandum o razumevanju između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Ministarstva poljoprivrede Mađarske o modernizaciji i digitalizaciji u oblasti poljoprivrede potpisali su ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srbije Jelena Tanasković i ministar poljoprivrede Mađarske Ištvan Nađ.
 
Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Mađarske o saradnji u oblasti razvoja i unapređenja putne infrastrukture potpisali su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Goran Vesić i ministar građevinarstva i saobraćaja Mađarske Janoš Lazar.
 
Izjavu o nameri o elektronskoj razmeni podataka između Uprave carina Ministarstva finansija Srbije i Nacionalne poreske i carinske uprave Mađarske potpisali su direktor Uprave carina Srbije Branko Radujko i ministar finansija Mađarske Mihalj Varga.
 
Potpisan je i Ugovor o osnivanju SERBHUNGAS društva sa ograničenom odgovornošću Novi Sad, a potpisnici ovog dokumenta su direktor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović i generalni direktor MVM CEEnergy Zrt Laslo Zoltan Fric.