Printer Friendly Version Szerbia és Magyarország a kapcsolatok erősítése érdekében aláírt több együttműködési megállapodást - 2023.06.20. @ 21 June 2023 01:57 PM

Szerbia és Magyarország az államok legfelsőbb vezetőinek jelenlétében ma Palicson több együttműködési megállapodást írt alá, amellyel erősödik a két ország kapcsolata. A dokumentumok többek között a honvédelemre és biztonságra, új kőolajvezeték kiépítésére és közös földgáz-kereskedelmi vállalat megalapítására vonatkoznak.
 
A megállapodásokat a Magyar-Szerb Stratégiai Együttműködési Tanács első ülése után írták alá Aleksandar Vučić szerb, és Novák Katalin magyar államfő, továbbá a két ország miniszterelnökei, Ana Brnabić és Orbán Viktor jelenlétében. 
 
Aleksandar Vučić és Novák Katalin államfők Közös Nyilatkozatot is aláírtak a Szerb-Magyar Stratégiai Együttműködési Tanács megalapításáról. 
 
A magyar  Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság és a szerb Belügyminisztérium közötti, a menedékjoggal és a migrációval kapcsolatos együttműködési megállapodást Ivica Dačić külügyminiszter, a szerb kormány első alelnöke és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter írták alá. 
 
 
Dačić és Szijjártó még két dokumentumot is aláírt: a két ország kormányai közötti, az országhatárokon történő közúti, vasúti és vízi közlekedésről szóló egyezmény kiegészítéséről szóló megállapodást, valamint a Szerbia Külügyminisztériumának és a Magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumnak a kongói, kinshasai Szerb Nagykövetség közös használatáról szóló protokollját.
 
Dubravka Đedović szerb bányaipari és energetikai miniszter és Szijjártó Péter látták el kézjegyükkel a Szerbia és Magyarország közötti kőolajvezeték kiépítéséről szóló Szándéknyilatkozatot.
 
Goran Matić, a szerb Nemzetbiztonsági és Adatvédelmi Tanács Irodájának igazgatója és Szijjártó miniszter írta alá a Szerbia és Magyarország közötti, az adatok cseréjéről és a titkos adatok kölcsönös védelméről szóló megállapodást. 
 
A Szerbia Köztársaság Kormánya és a Magyarország Kormánya közötti, a Szerbia uniós csatlakozási folyamatát támogató szakmai segítségnyújtást szabályozó egyezménnyel kapcsolatos, a  2022/23-as időszakra vonatkozó évi munkatervet Maja Popović szerb igazságügyi miniszter és Varga Judit magyar igazságügyi miniszter írták alá. 
 
A szerb és a magyar kormányok közötti, a honvédelem terén történő stratégiai együttműködés fejlesztéséről szóló megállapodás alírói Miloš Vučević, Szerbia védelmi minisztere és Szalay-Bobrovniczky Kristóf magyar honvédelmi miniszter voltak. 
 
A szerbiai Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Minisztérium és a magyar Mezőgazdasági Minisztérium közötti, a mezőgazdaság terén alkalmazott digitalizáció modernizálásával kapcsolatos szándéknyilatkozatot Jelena Tanasković  szerb mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási miniszter és Nagy István magyar mezőgazdasági miniszter írták alá. 
 
A szerb és a magyar kormányok közötti, a közúti infrastruktúra fejlesztése terén történő együttműködési megállapodást Goran Vesić szerb építészeti, közlekedési és infrastruktúra-ügyi miniszer és Lázár János magyar közlekedési miniszter írták alá. 
 
A Szerb Pénzügyminisztérium és a magyar Nemzeti Adó- és Vámhivatal közötti elektronikus adatcseréről szóló szándéknyilatkozatot Branko Radujko, a Vámigazgatóság igazgatója és Varga Mihály magyar pénzügyminiszter írták alá. 
 
Aláírták a SERBHUNGAS korlátolt felelősségű újvidéki társaság megalapításáról szóló szerződést is. A dokumentumot Dušan Bajatović, a Srbijagas Közvállalat igazgatója és a magyar MVM CEEnergy Zrt vezérigazgatója, Fritsch László Zoltán írták alá.