Printer Friendly Version A Szerb-Magyar Stratégiai Együttműködési Tanács első ülése - 2023.06.20. @ 21 June 2023 02:40 PM

A Szerbia Köztársaság és Magyarország között létrehozott Szerb-Magyar Stratégiai Tanács a két ország államfőinek, kormányfőinek és minisztereinek jelenlétében ma Palicson megtartotta első ülését. 
 
„Szerbia és Magyarország stratégiai partnersége, a megértés, kölcsönös tisztelet, közelség és barátság ma ismét megerősítést nyert, és azt a polgáraink jóléte érdekében új egyezményekkel és projektekkel konkretizáltuk. Nagy és fontos projektekről beszélünk, amelyek hosszútávon hozzájárulnak Szerbia és Magyarország növekedéséhez és fejlődéséhez, de egyúttal biztonságot is szavatolnak a polgárainknak az előttünk álló időkben. Ezzel ma megnyitjuk az együttműködésünk újabb fejezetét és új lapot írunk tele a két ország kapcsolatáról szóló történelembe“ - mondta Vučić elnök és hozzátette, hogy a Magyarországgal való kapcsolatok a történelmi csúcson vannak. Egyben köszöntetet mondott a magyar barátoknak az energetika terén nyújtott segítségért, továbbá azért is, hogy az európai testületekben a magyar képviselők mindig Szerbia oldalán állnak. 
 
 
Bármi történik is, tudom, hogy a magyarok mindig mellettünk lesznek és tiszteletet tanúsítanak a szerb barátaik iránt, mi pedig lojális, őszinte barátok leszünk - jelentette ki a szerb államfő. Kiemelte, hogy a két ország gazdasági kapcsolatai is maximális eredményeket mutatnak, s ezt a 3,65 milliárd értékű árucsere-forgalom is szemlélteti, ami csaknem ötszöröse a tíz évvel ezelőtti eredménynek. Szerbia külkereskedelmi partnerei között Magyarország az 5. helyen áll, az EU országai között pedig a 3. a sorban - tette hozzá.
 
Vučić elnök kiemelte, hogy ma aláírták a honvédelem és biztonság terén történő első együttműködési megállapodásokat is.
 
„Magyarország a NATO tagja, Szerbia pedig nem, Magyarország az EU tagja, Szerbia pedig még mindig nem, de a kapcsolatainkban eljutottunk arra a szintre, hogy a fontos és nehéz együttműködési kérdésben is a legközelebb álljunk és szorosan együttműködjünk” - szögezte le az elnök. Közölte, hogy 10 munkacsoportot alakítottak, amelyeknek több téren történő együttműködés a feladata, közöttük például az Újvidék és Magyarország közötti kőolajvezeték kiépítése, a gázkereskedelem és az úthasználati díj egységes megfizettetése. 
 
„Ma olyan fontos projektekről is megállapodtunk, amelyek létfontosságúak Szerbia számára, de szerintem Magyarország számára is - ezek az energetikai együttműködésre, a Budapestig érő gyorsvasútra, a legújabb terminálra és logisztikai központ kiépítésére vonatkoznak, továbbá érintenek számos más projektet, amelyekkel könnyebbé válik az emberek élete mindkét országban.
 
Mindez fontos a számunkra, de a legjelentősebb az a kölcsönös bizalom, amelyet kiépítettünk. Magyarország támogat bennünket az európai úton és én ezért mérhetetlenül hálás vagyok magyar barátainknak” - emelte ki Vučić elnök.
 
 
Novák Katalin magyar köztársasági elnök úgy értékelte, hogy ez most Szerbia és Magyarország együttműködésének aranykora, és a két ország folytatni fogja ezt az irányvonalat.
 
Hozzátette, hogy két olyan szuverén nép együttműködéséről van szó, amely kölcsönösen tiszteli egymást, és megvan az akarat a konkrét tervek megvalósítására. Elmondta, hogy több munkacsoportot alakítottak, amelyektől eredményeket várnak. A magyar államfő megismételte, hogy Szerbiának az EU-ban a helye, és ezen az úton számíthat Magyarország támogatására. 
 
 
Ana Brnabić szerb kormányfő elmondta, hogy az elmúlt időszakban nagyon szorgalmasan dolgoztak, amíg Szerbia és Magyarország eljutott a kapcsolatok ilyen magas szintjéig, ennek csúcsa pedig a Stratégiai Együttműködési Tanács megalakítása. 
 
„Egyetlen más országgal sincs stratégiai tanácsunk, azaz ilyen szoros a mi kapcsolatunk, és Szerbia Kormánya elkötelezetten és szorgalmasan tovább dolgozik, hogy az együttműködést minden téren fejlesszük” - mondta a szerb miniszterelnök. 
 
 
Orbán Viktor magyar kormányfő arra mutatott rá, hogy Szerbia kulcsfontosságú ország a Nyugat-Balkánon és Szerbia erősödése jó Magyarországnak is. 
 
„Ma fontos dolgokat kapcsoltunk össze. Szerbia nem tagja a NATO-nak és az EU-nak, Magyarország igen.A különbségek nem nehezítik az együttműködést, hanem értéket adnak. Amikor összekapcsolják a két országot egy stratégiai együttműködés keretében, hatalmas energiák szabadulnak fel, és ebből a szerbeknek és a magyaroknak is csak előnye származhat” - üzente Magyarország Kormányának elnöke. 
 
Forrás/Fotó: www.predsednik.rs