Printer Friendly Version Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke magyarországi látogatáson – 2023. augusztus 20. @ 22 August 2023 12:47 PM

Aleksandar Vučić, Szerbia Köztársaság elnöke kétnapos látogatáson Magyarországon tartózkodott, ahol jelen volt a Magyarország államisági ünnepe alkalmából tartott rendezvényeken és a Budapest 2023 Atlétikai Világbajnokság ünnepi megnyitóján. A látogatás során Vučić államfő külön találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Novák Katalin államfővel, továbbá Recep Tayyip Erdogannal, a Török Köztársaság elnökével. 

A látogatás első napján Vučić elnök Szentendrén beszélgetést folytatott Lukijan szerb ortodox püspökkel, ezt követően pedig átvette a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye első osztályú Érdemrendjét.
 
„Lukijan budai püspök úrral Szentendrén tartózkodom, ahol érezhető a különleges szellemiség és a népünk történelméről és a Magyarország e szelid vidékeire való ide településéről szóló hagyaték, és mindaz, ami a 17. századtól napjainkig tartó fennmaradásukról szól. Azóta a történelem sok lapja íródott tele, de azok, amelyeket most alkotunk meg magyar barátainkkal, a jövőbeni viszonyainkhoz, az erős partnerséghez és minden polgárunk jóléte érdekében kiépített bizalomhoz szolgálnak útmutatóul” – emelte ki az államfő, és hozzátette, hogy a Lukijan püspöktől átvett Érdemrendet megtiszteltetésként éli meg, de egyben büszke is arra a tényre, hogy ő az egyedüli államfő, akit a Szerb Pravoszláv Egyház Szent Száva Érdemrendjével tüntetett ki. Hozzátette, hogy Szerbia Kormánya számára mostanság sokkal könnyebb jót tenni a magyarországi szerb közösség érdekében, mert Szerbiának őszinte barátai vannak Budapesten.
 
„Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor minden tisztetet megérdemel ezért. Volt bátorsága, vágya és víziója, hogy a szerbekkel építse a jövőt. Mi a múltban sohasem álltunk ennyire közel egymáshoz. Büszke vagyok a tényre, hogy sokat tettünk ennek érdekében az előző években” – nyilatkozta a szerb államfő, s köszönetet mondott a polgároknak a kitüntetés átadási ünnepségén való részvételért, és azért is, mert – szavai szerint – mindig a szerb állam mellett állnak. 
 
„Ez az első alkalom, hogy Európában és a világban ilyen vagy olyan módon háborúznak, mi pedig arra törekszünk, hogy ne azok legyünk, akik elveszítik a gyermekeiket. Békét akarunk Ukrajnának a lehető legelőbb. Számos problémával szembesülünk Koszovóban és Metóhiában. Bizonyos emberek el akarják üldözni népünket az évszázados szülőföldjükről. Mi megkötött kezekkel sikeresen megvédjük a népünket és szent helyeinket. Félek, hogy még nehezebb idők következnek” – mondta az elnök, és hozzátette, hogy a Bosznia-Hercegovinában és Koszovó-Metóhiában élő szerb nép mindig számíthat Szerbia Kormányának a segítségére. 
 
Vučić elnök részt vett az Atlétikai Világbajnokság ünnepi megnyitóján, s ez alkalommal találkozott II. Albert monacói herceggel és Novák Katalin magyar államfővel. Kijelentette, hogy elégedett a budapesti tárgyalások tartalmával és köszönetet mondott Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a vendéglátásért. 
 
A látogatás második napján Aleksandar Vučić elnök Orbán Viktor magyar kormányfővel tárgyalt, s az azt követően megtartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy számos projektről, a Belgrád-Budapest vasútvonal, továbbá atlétikai stadion és gáztározók kiépítéséről folyt megbeszélés. Hozzátette, hogy a Szerbia és Magyarország közötti új határátkelőről is szó volt, amely különbözni fog minden eddigitől.
 
„Megkísérelünk egy közös ellenőrzést kialakítani Szerbia és Magyarország polgárai számára, hogy ne két ellenőrzés legyen, s valami nagyon nagyot építünk, ami több száz millió eurós beruházást igényel“ – magyarázta az államfő. 
 
Közölte, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel a koszovói és metóhiai helyzetről is beszélgettek, s úgy értékelte, hogy Magyarország jól megérti az ottani helyzetet, majd kiemelte: a szerb és a magyar nép mindenütt, minden lépés során közelséget érez egymás iránt. 
 
„Szerbiának és Magyarországnak a geopolitikai és gazdaság átrendeződések-beli viszonyairól, az elkövetkező időszakban esedékes számos projekttel kapcsolatos közös munkáról és a két ország erős gazdasági fellendülésével kapcsolatos tervekről tárgyaltunk annak érdekében, hogy az új nemzedék számára örökül hagyjuk a közös jövő szilárd alapjait, amelyeket valamikor nagyon régen a mi hős elődeink helyeztek le. Mindenért hálásak vagyunk Magyarország Kormányának. Beszéltünk a két ország energiabiztonságával kapcsolatos lehetséges veszélyekről is, és megállapodtunk a politikai lépésekben, amelyekkel lényegében megvédjük az érdekeinket“ – emelte ki.
 
 
Aleksandar Vučić elnök hozzátette, hogy egyik fontos téma volt az Atlétikai Világbajnokság megrendezése is. 
 
„Magyarország fantasztikus módon építi ki a sportot érintő kapacitásait, nemzetközi szervezeteket fogad be Budapesten a vízi sportoktól kezdve számos más sportágig. Az EXPO kiállításról gondolkodva együttműködést ajánlottunk fel Magyarországnak. A szélesebb master-tervben a nemzeti labdarúgó stadionon kívül szeretnénk kiépíteni olyan atlétikai stadiont is, amelyet itt láttunk tegnap” – hangsúlyozta az elnök a vasárnap megtartott sajtótájékoztatón. 
 
 
Budapesti látogatásának második napján az elnök találkozott az Atlétikai Világbajnokságon részt vevő szerb atlétákkal és sok sikert kívánt a versenyekhez. 
 
Aleksandar Vučić elnök találkozott Tucker Carlson amerikai politikai kommentátorral is, akivel véleményt cserélt a korunk geopolitikai viszonyait terhelő számos téma kapcsán.
 
 
„A beszélgetés során nem volt olyan téma, amely túlságosan nehéznek vagy érzékenynek bizonyult volna és amelyről nem lehetett ütköztetni a véleményeket, és éppen ez, az álláspontok kinyilvánítását kísérő könnyedség választja el beszélgetőtársamat a megszokott sokaságtól. Ezért volt ez a beszélgetés teljesen másmilyen – intrikus, átgondolt, teljesen nyitott és számos szempontból különleges. Tucker Carlsonról azt mondják, hogy ellentmondásos, provokatív, túlságosan konzervatív, sőt hivalkodó, azaz veszélyes és politikailag nem bölcs dolog beszélgetni vele. Én viszont pontosan ezeket a beszélgetéseket szeretem” – mondta az elnök. 
 
A szerb államfő ma találkozott Recep Tayyip Erdogan török államfővel is, akivel az aktuális kétoldalú és regionális kérdésekről beszélgettek.
 
 
„Számunkra fontos, hogy a lehető legjobb viszonyt ápoljunk Törökországgal, s ez a találkozó még egy lépés volt az egyébként már jónak minősülő, a kölcsönös érdekek mentén minden téren kialakított szerb-török együttműködödés erősítése felé. A régióbeli béke és stabilitás megőrzésének fontosságáról beszélgettünk, amelyben számítunk Törökországnak, mint a világ e részében jelen levő egyik legbefolyásosabb nemzetközi tényezőnek a konstruktív lépéseire” – nyilatkozta a szerb államfő a találkozó után.
 
A kétnapos látogatás végén Vučić elnök részt vett a Szent István Napja, a magyar államiság ünnepe alkalmából megtartott ceremónián, és ez alkalommal Novák Katalin államfőnek és Orbán Viktor miniszterelnöknek köszönetet mondott a meghívásért. 
 
 
„Büszke vagyok az államaink és népeink barátságára és együttműködésére, amelyeket az elmúlt években a történelmi csúcs szintjére emeltünk. Meggyőződésem, hogy beszélgetések, a kölcsönös megértés és a konstruktív együttműködés által sok mindent tehetünk államaink és országaink népének jólétéért. Szerbia és Magyarország viszonyai jó példát mutatnak erre vonatkozóan. Drága Barátaink, megismétlem: minden jót kívánok e nagy nap, az Önök függetlenségét és szabad szellemiségét jelképező ünnep alkalmából!”
 
Fotó: Dimitrije Goll