Printer Friendly Version Otvorena manifestacija „Srpski dani” - mesec srpske kulture u Mađarskoj - 1.10.2023. @ 2 October 2023 09:15 PM

U Budimpešti u Tekelijanumu je 1. oktobra 2023. godine otvorena manifestacija „Srpski dani”, čime je zvanično započeo mesec srpske kulture u Mađarskoj.
 
Prisutnima se najpre obratio episkop budimski Lukijan koji je posebno zahvalio predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i ministru bez portfelja za koordinaciju mera i aktivnosti sa dijasporom Đorđu Milićeviću na podršci koju Republika Srbija i Republika Srpska pružaju Eparhiji budimskoj i srpskoj zajednici u Mađarskoj. Vladika je naglasio da je cilj ove manifestacije da se srpska kultura u Mađarskoj vrati na mesto koje joj i pripada.
 
U ime Vlade Republike Srbije okupljenima se obratio ministar Đorđe Milićević, koji je preneo podršku Vlade Srbije srpskom narodu u Mađarskoj i izrazio zadovoljstvo što učestvuje u programu koji okuplja Srbe i promoviše srpsku kulturu na najbolji mogući način.
 
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik zahvalio je episkopu Lukijanu na blagoslovu da se ustanovi manifestacija „Srpski dani“. Predsednik Dodik je govorio o položaju Republike Srpske ali i o naporima da se očuva Srpska i nacionalni identitet srpskog naroda gde god se nalazio, naročito u vremenima kakva su današnja – nimalo naklonjena Srbima. Naglasio je značaj širenja istine o Srbima kroz negovanje kulture i tradicije, a posebno u zemlji kakva je Mađarska na čemu je posebno zahvalan premijeru Viktoru Orbanu.
 
Na samom kraju obraćanja, predsednik Dodik je zvanično proglasio manifestaciju „Srpski dani” otvorenom.
 
Manifestacija Srpski dani – mesec srpske kulture u Mađarskoj, održava se sa blagoslovom Episkopa budimskog Lukijana u organizaciji Eparhije budimske. Pokrovitelji su Kabinet Predsednika Republike Srpske i Ministarstvo kulture Republike Srbije, a partneri: Ambasada Republike Srbije, ambasadorka BiH u Mađarskoj Biljana Gutić-Bjelica, Samouprava Srba u Mađarskoj, Ljubomir Aleksov, srpski poslanik u mađarskom Parlamentu, Srpsko pozorište u Mađarskoj, Udruženje umetnika Krug, Udruženje Umetnost bez granica.