Printer Friendly Version Otvorena izložba „Povratak Milića od Mačve“ - 5.10.2023. @ 9 October 2023 06:56 PM
U Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti je 5. oktobra 2023. godine otvorena izložba „Povratak Milića od Mačve“. Izložbu je otvorila potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković koja je tom prilikom istakla da srpsku i mađarsku kulturu spaja mnogo toga, a da je srpski umetnik Milić Stanković doprineo da Budimpešta i Mađarska budu još snažnije prepoznate kao izuzetno važne odrednice u istoriji srpskog naroda i kulture.
Prisutnima su se obratili i Aleksandar Lončarević, privremeni otpravnik poslova Ambasade, Ester Vitajoš, zamenica ministra kulture Mađarske, Simonida Stanković, ćerka Milića od Mačve i Milan Đurić, predsednik Udruženja umetnika „Krug“ iz Budimpešte.
Izložba je deo programa manifestacije „Srpski dani“ – mesec srpske kulture u Mađarskoj, koju organizuje Eparhija budimska. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Kabinet Predsednika Republike Srpske, a partneri: Ambasada Republike Srbije, ambasadorka BiH u Mađarskoj Biljana Gutić-Bjelica, Samouprava Srba u Mađarskoj, Ljubomir Aleksov, srpski poslanik u mađarskom Parlamentu, Srpsko pozorište u Mađarskoj, Udruženje umetnika Krug, Udruženje Umetnost bez granica.
 
Svečanom otvaranju izložbe prisustvovali su episkop budimski Lukijan, nadbiskup Banah, apostolski nuncije u Mađarskoj, predstavnici diplomatskog kora i srpske zajednice u Mađarskoj.