Printer Friendly Version Megnyílt a Milić od Mačve visszatérése című kiállítás – 2023.10.05. @ 10 October 2023 08:02 AM

Szerbia Köztársaság Budapesti Nagykövetségén 2023 október 5-én megnyílt a Milić od Mačve visszatérése című kiállítás. A kiállítást Maja Gojković, Szerbia Kormányának alelnöke, művelődési miniszter nyitotta meg, aki ez alkalommal kifejtette, hogy a szerb és a magyar kultúrát sok minden összeköti. Milić Stanković, azaz Milić od Mačve festő jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy Budapestet és Magyarországot még inkább a szerb nép és a szerb kultúra fontos állomásaként ismerjük fel – mondta megnyitóbeszédében. 

A jelenlevőkhöz  szólt Aleksandar Lončarević, a szerb nagykövetség ideiglenes ügyvivője, Vitályos Eszter, a magyar művelődési miniszter helyettese, Simonida Stanković, Milić od Mačve lánya, és Milan Đurić, a budapesti Krug Művész Egyesület elnöke is. 

A kiállítás része a Szerb Napok - a Szerb Kultúra Hónapja elnevezésű magyarországi rendezvénysorozatnak, amelyet a Budai Ortodox Egyházmegye szervez Szerbia Köztársaság Művelődési Minisztériuma és a boszniai Szerb Köztársaság elnöki kabinetje védnökségével, a partnerek pedig Szerbia Köztársaság Budapesti Nagykövetsége, Biljana Gutić-Bjelica, Bosznia-Hercegovina magyarországi nagykövete, a magyarországi Szerb Önkormányzat, Ljubomir Aleksov, a magyarországi szerbek parlamenti szószólója, a magyarországi Szerb Színház, a Krug Művész Egyesület és a Művészet Határok Nélkül Egyesület.

Az ünnepi megnyitón jelen voltak Lukijan budai pravoszláv püspök, Michael W. Banach érsek, Magyarország apostoli nunciusa, a diplomáciai kar és a magyarországi szerb közösség képviselői.