Printer Friendly Version Predsednik Narodne Skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić na 11. sastanku predsednika parlamenata Jugoistočne Evrope - 17.11.2023. @ 21 November 2023 02:44 PM

Predsednik Narodne Skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić boravio je danas u Budimpešti gde je učestvovao na 11. sastanku predsednika parlamenata Jugoistočne Evrope.
 
Na sastanku, čija je tema proces evropskih integracija, predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić je u svom obraćanju naglasio da je EU, po svim parametrima, najznačajniji ekonomski partner naše zemlje, sa kojim ostvarujemo dve trećine izvoza robe, polovinu izvoza usluga i tri petine svih stranih direktnih investicija, a da je podrška EU od izuzetnog značaja, prvenstveno za realizaciju projekata u oblasti energetike i putne infrastrukture.
 
Istakao je da je Srbija prethodnih godina postigla jasan napredak u 30 pregovaračkih poglavlja, što je navedeno i u godišnjem Izveštaju Evropske komisije, te da ni u jednoj oblasti nije zabeleženo nazadovanje. Poručio je da je „progres konstatovan u brojnim oblastima: ekonomskom jačanju zemlje, obezbeđivanju nezavisnosti pravosuđa, borbi protiv korupcije, kao i u pogledu slobode izražavanja i slobode medija. Svesna značaja reformskog procesa, prvenstveno za bolji život naših građana, Republika Srbija je, kroz državnu politiku koju neprikosnovenom voljom naroda predvodi predsednik Republike Aleksandar Vučić, a koju slede i Narodna skupština i Vlada Srbije, nastavila da osigurava napredak u svim sferama, uz istovremeno čuvanje naših vitalnih državnih interesa“.
 
Podvukao je da je trajno ulaganje u mir i stabilnost u aktuelnom trenutku od najvećeg značaja. Zahvalio je domaćinima na izvanrednom gostoprimstvu, naglasio da su odnosi Srbije i Mađarske na najvišem nivou u istoriji i da je naša zemlja iskreno ponosna na izgrađeno prijateljstvo i strateško partnerstvo.
 
Na marginama 11. sastanka predsednika parlamenata Jugoistočne Evrope predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić održao više bilateralnih sastanaka.
 
Domaćin skupa, predsednik Parlamenta Mađarske Laslo Kever, održao je svoj prvi bilateralni sastanak upravo sa predsednikom Narodne skupštine Republike Srbije, čime je našoj državi ukazana posebna čast.
 
Tokom razgovora, šefovi parlamenata su još jednom potvrdili da su bilateralni odnosi Srbije i Mađarske na najvišem nivou u modernoj istoriji, zahvaljujući pre svega predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Mađarske Viktoru Orbanu. Izrazili su spremnost da se intenzivni kontakti dva parlamenta nastave i u budućnosti, čime bi doprineli i daljem jačanju strateške saradnje.
 
Predsednik Kever je naglasio da Srbija ima podršku Mađarske na putu ka Evropskoj uniji. „Vaša zemlja je potrebna Evropskoj uniji“, istakao je Kever. Orlić je zahvalio Mađarskoj na snažnoj podršci iskazanoj u svakoj prilici i poručio da „cela Srbija i njen narod stoje iza reči koje je predsednik Aleksandar Vučić više puta ponovio: Mađarska će u Srbiji uvek imati iskrenog i odanog prijatelja“.
 
 
Predsednik NS RS Vladimir Orlić je održao i odvojene sastanke sa predsednikom Predstavničkog doma Parlamenta Republike Italije Lorencom Fontanom i sa predsednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. 
 
Na sastanku sa predsednikom Predstavničkog doma Parlamenta Republike Italije Lorencom Fontanom je razgovarao o daljem unapređenju bilateralnih odnosa koji su, kako su ocenili, bliski i dinamični.
 
Predsednik Orlić je naglasio da Italija jedan od najznačajnijih ekonomskih i investicionih partnera naše zemlje, te da su dve zemlje u 2022. godini zabeležile rekord u obimu robne razmene. „Sa saradnjom kakvu smo dosad ostvarili sa Vašom zemljom, želimo da nastavimo i da zajednički postižemo još veće i značajnije uspehe u budućnosti“, poručio je predsednik NS RS. Posebno je zahvalio na pomoći Predstavničkog doma italijanskog Parlamenta kada je reč o ustupanju celokupne dokumentacije i rezultata istraživanja posledica upotrebe osiromašenog uranijuma.
 
 
Na marginama skupa, predsednik NS RS se sastao i sa predsednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem, kojem je još jednom čestitao na izboru na ovu važnu funkciju. Tokom razgovora su se saglasili da politički dijalog na svim nivoima beleži dobru dinamiku, a da je saradnja dva parlamenta odlična, potvrđujući spremnost da joj dodatno doprinesu i ličnim angažovanjem. 
 
Predsednik Orlić je sve sagovornike u Budimpešti detaljno upoznao sa teškom situacijom na prostoru Kosova i Metohije i teroru koji nad srpskim narodom sprovodi Aljbin Kurti. „Zahtevamo da se sa užasnim nasiljem napokon prestane, da Priština ispuni svoje obaveze i konačno formira ZSO – tačno onako kako je pre jedanaest godina potpisano. Za naš poziv očekujemo podršku svih. Srbija ostaje opredeljena za povratak dijalogu, kao jedinom pravom načinu da se dođe do rešenja, i nastavlja da vodi politiku čuvanja mira, stabilnosti i zajedničkog rada na daljem napretku – politiku predsednika Republike Aleksandra Vučića“, rekao je Orlić.
 
Nakon sastanka, predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić posetio je Ambasadu Srbije u Budimpešti gde ga je dočekao otpravnik poslova Aleksandar Lončarević. 
 
Predsednik skupštine Orlić se obratio medijima gde je sumirao utiske povodom današnje posete i ponovio da Srbija ima podršku Mađarske na putu ka EU i da su odnosi dve zemlje najviši u istoriji.