Printer Friendly Version Vladimir Orlić, Szerbia Köztársaság Népképviselőházának elnöke a Délkelet-európai országok parlamenti elnökeinek 11. konferenciáján - 2023.11.17. @ 22 November 2023 11:41 AM

Vladimir Orlić, Szerbia Köztársaság Népképviselőházának elnöke ma Budapesten tartózkodott, ahol részt vett a Délkelet-európai országok parlamenti elnökeinek 11. konferenciáján.
 
Az összejövetelen, amelynek témája az európai integráció volt, Vladimir Orlić házelnök felszólalásában azt hangsúlyozta, hogy a mutatók szerint az EU a legjelentősebb gazdasági partnere Szerbiának, hiszen az árukivitel kétharmadát, a külföldi szolgáltatások felét, a közvetlen külföldi beruházások háromötödét az EU-val való együttműködésben valósítjuk meg, továbbá az EU támogatása rendkívül fontos az energetikai és az úthálózati infrastruktúrával kapcsolatos projektek valóra váltásában is. 
 
A szerb parlament elnöke kiemelte, hogy Szerbia az elmúlt években egyértelmű haladást ért el a csatlakozási tárgyalások 30 fejezetének tekintetében, amit az Európai Bizottság éves jelentése is hangsúlyoz, miközben egyetlen témakörben sem tapasztaltak lemaradást. Kiemelte, hogy „a haladás több téren is világosan megmutatkozik: az ország gazdasági erősödésében, az igazságszolgáltatás függetlenségének a szavatolásában, a korrupció elleni harcban, a véleménynyilvánítás és a média szabadságának tekintetében. A reformfolyamatoknak elsősorban a polgárok jobb életével összefüggő jelentőségének a  tudatában Szerbia Köztársaság azzal az állami politikával, amelyet a nép egyértelmű akarata alapján Aleksandar Vučić köztársasági elnök vezet, és amelyet a Népképviselőház és Szerbia Kormánya is magáénak vall, biztosította a haladást minden téren, miközben megőrizte a vitális állami érdekeinket is”. 
 
Beszédében aláhúzta, hogy a béke és a stabilitás hosszútávú megőrzése jelen pillanatban a legnagyobb jelentőségű. A házigazdák kiváló vendéglátását megköszönve azt is hangsúlyozta, hogy Szerbia és Magyarország kapcsolata a történelmi legmagasabb szintet érte el napjainkban, és hazánkat a kialakított barátság és stratégiai partnerség tudatában őszinte büszkeség tölti el. 
 
 
A Délkelet-európai országok parlamenti elnökei 11. konferenciájának a margóján Vladimir Orlić szerb képviselőházi elnök több kétoldalú találkozón is részt vett.
 
Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, az összejövetel házigazdája épp Szerbia Köztársaság Népképviselőházának elnökével tartotta meg első kétoldalú találkozóját, amivel külön megtisztelte a szerb államot.
 
 
A beszélgetés során a házelnökök ismételtelten megerősítették, hogy Szerbia és Magyarország kétoldalú kapcsolatai a modernkori történelemben a legmagasabb szintet érték el, ami mindenek előtt Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök érdeme. Készségüket fejezték ki,  hogy a két parlament intenzív kapcsolatait a jövőben is ápolják, ily módon is hozzájárulva a két ország stratégiai együttműködésének az erősítéséhez.
 
Kövér László hangsúlyozta, hogy Magyarország támogatja Szerbiát az Európai Unióba vezető útján. „Az Európai Uniónak szüksége van az Önök országára” - emelte ki Kövér László. Vladimir Orlić köszönetet mondott azért az erős támogatásért, amit Magyarország tanúsít minden alkalommal, és hozzátette: „egész Szerbia és egész népe ott áll Aleksandar Vučić elnök szavai mögött, amit többször is megismételt: Magyaországnak Szerbia mindig őszinte és odaadó barátja lesz”. 
 
 
Vladimir Orlić szerb képviselőházi elnök külön találkozott Lorenzo Fontana olasz képviselőházi elnökkel és Andrija Mandić montenegrói házelnökkel. 
 
Lorenzo Fontanával a két ország kapcsolatainak fejlesztéséről tárgyaltak, miközben a pillanatnyi kapcsolatokat közelinek és dinamikusnak minősítették.
 
Orlić házelnök hangsúlyozta, hogy Olaszország hazánk egyik legjelentősebb gazdasági és beruházási partnere, aminek köszönhetően 2022-ben az árucsere-forgalom rekordot ért el. „Azzal az együttműködéssel, amelyet az Önök országával folytatunk, még nagyobb és még fontosabb sikereket szeretnénk elérni a jövőben” - jelentette ki a szerb házelnök. Külön köszönetet mondott azért a segítségét, amit Olaszország Parlementjének Képviselőháza nyújtott, amikor Szerbia rendelkezésére bocsátotta a szegényített urán használatának következményeiről szóló kutatás összes dokumentumát. 
 
 
A budapesti összejövetel margóján a szerb házelnök találkozott Andrija Mandić montenegrói házelnökkel is, akinek ez alkalommal is gratulált e fontos tisztségre való megválasztása alkalmából. A beszélgetés során hangsúlyozták, hogy a politikai dialógus minden  szinten ütemesnek tapasztalható, és kiváló a két parlament közötti együttműködés is, amihez a jövőben személyesen is hozzájárulnak. 
 
 
Vladimir Orlić budapesti tartózkodása alatt minden beszélgetőtársát tájékoztatta a Koszovó és Metóhija területén tapasztalható helyzetről, rámutatva arra a terrorra, amelyet Albin Kurti alkalmaz. „Követeljük, hogy végre véget érjen a szörnyű erőszak és hogy Pristina végre teljesítse a kötelességét, és alakítsa meg a Szerb Községek Közösségét - pontosan úgy, ahogy tizenegy évvel ezelőtt aláírták. Elvárjuk, hogy ezt a felhívásunkat mindenki támogassa. Szerbia továbbra is a dialógushoz való visszatérés híve - mert ez az egyetlen igazi útja a megoldás megtalálásának -, és folytatni fogja a béke, a stabilitás és a haladásra irányuló közös munka politikáját, azaz Aleksandar Vučić elnök politikáját” - mondta Orlić. 
 
 
Az Országházban tartott megbeszélések után Vladimir Orlić ellátogatott Szerbia budapesti Nagykövetségére is, ahol Aleksandar Lončarević ügyvivő fogadta. 
 
Szerbia budapesti Nagykövetségén Vladimir Orlić újságíróknak nyilatkozva összegezte a mai budapesti látogatás eredményeit és megismételte, hogy Magyarország támogatja Szerbiát az Európai Unióba vezető útján, és hogy a két ország kapcsolatai elérték a történelmi legmagasabb szintet.