Printer Friendly Version Ministar bez portfelja zadužen sa koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević boravio u poseti Budimpešti - 30.11.2023. @ 3 December 2023 07:54 PM

Ministar bez portfelja zadužen sa koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević, boravio je u poseti Budimpešti gde se u Ambasadi Republike Srbije sastao sa episkopom budimskim Lukijanom i predstavnicima srpske zajednice. 

Ministar i njegov stručni tim su, zajedno sa otpravnikom poslova a.i. Aleksandrom Lončarevićem, održali sastanak čiji je cilj izrada jedinstvene strategije za dijasporu. Tom prilikom, predstavnici crkve i srpske zajednice su upoznali ministra sa svojim položajem i izazovima sa kojima se susreću.
 
Ministar Milićević je istakao da je cilj jačanje postojećih i stvaranje još čvršćih veza između matice i naših sunarodnika koji žive van zemlje.
Nakon sastanka u Ambasadi, u srpskoj školi „Nikola Tesla“ održana je svečanost povodom  30. godišnjice osnivanja škole gde se prisutnima obratio i ministar Milićević.
 
U svom govoru, ministar je ocenio da Samostalna srpska škola nije samo mesto gde se prenosi znanje, već i gde se među mladim naraštajima u Mađarskoj neguju srpski jezik, kultura i tradicija, pri čemu je istakao podršku naše države očuvanju i razvoju srpskih škola u inostranstvu.
On je ujedno izrazio zahvalnost Vladi Mađarske na uloženim sredstvima i pružanju pomoći u tome da se srpska manjina očuva na ovim prostorima isto onako kao što Vlada Srbije pruža podršku mađarskoj nacionalnoj manjini.
 
Ministar je posebno ukazao na prijateljske odnose dve zemlje, koji su najbolji u našoj novijoj istoriji, i to pre svega zahvaljujući ličnom prijateljstvu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana.
 
Milićević je napomenuo da je, na predlog predsednika Srbije, pokrenuo inicijativu da đaci u Srbiji i Mađarskoj uče o prijateljskim odnosima dve zemlje, dodavši da će se uskoro u udžbenicima naći materijali o postignutim sporazumima i zajedničkim projektima koji su realizovani prethodnih godina.
 
Svečanosti su prisustvovali predstavnici vlada Srbije, Mađarske, Republike Srpske, Eparhije budimske, srpske zajednice u Mađarskoj.