Printer Friendly Version Budapestre látogatott Đorđe Milićević szerb diaszpóra-ügyi miniszter - 2023.11.30. @ 5 December 2023 09:45 AM

Đorđe Milićević, a szerb diaszpóra tevékenységét és a közösségekkel való kapcsolattartást koordináló tárca nélküli miniszter Budapestre látogatott, ahol Szerbia Köztársaság Nagykövetségében Lukijan budai szerb ortodox püspökkel és a szerb közösség tagjaival találkozott. 

A miniszter és az őt kísérő szakmai küldöttség Aleksandar Lončarević nagykövetségi ügyvivővel együtt megbeszélést folytattak a diaszpórát érintő egységes stratégia kidolgozásáról. Ez alkalommal a szerb egyház és a szerb közösség képviselői ismertették a miniszterrel, hogyan élik meg a helyzetüket és az előttük álló kihívásokat.
 
Milićević miniszter kiemelte, hogy a cél az anyaország és a határon kívül élő nemzettársak közötti meglévő viszonyok erősítése és a még erősebb kapcsolatok megteremtése.
A Nagykövetségen tartott megbeszélés után a Nikola Tesla szerb iskolaközpontban ünnepséget tartottak az intézmény megalakulásának 30. évfordulója alkalmából, amelyen Milićević miniszter is szólt az egybegyültekhez.
 
Beszédében a miniszter úgy értékelte, hogy az önálló szerb iskola nemcsak a tudás átadását szolgáló intézmény, hanem olyan hely, ahol Magyarországon a fiatal nemzedék körében a szerb nyelvet, a kultúrát és a hagyományokat is ápolják. Kiemelte, hogy a szerb állam támogatja a külföldön működő szerb iskolák megőrzését és fejlesztését. 
Egyúttal köszönetet mondott Magyarország Kormányának mindazokért az eszközökért és segítségért, amelyet a szerb kisebbség számára nyújt a közösségnek ezeken a területeken való fennmaradása érdekében, hasonlóan ahogy Szerbia Kormánya segíti a magyar nemzeti kisebbséget. 
 
A miniszter hangsúlyozottan rámutatott a két ország baráti kapcsolataira, amelyek a modern kori történelemben most a legjobbak, hála mindenek előtt Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök személyes barátságának.
Milićević elmondta: Szerbia elnökének javaslatára kezdeményezést indított azzal a céllal, hogy Szerbiában és Magyarországon a tanulókat megismertessék a két ország baráti kapcsolataival. Ennek értelmében a tankönyvekbe olyan fejezeteket foglalnak, amelyekben a megkötött egyezményeket és az előző években megvalósult közös projekteket ismertetik. 
 
Az iskolai ünnepségen jelen voltak Szerbia, Magyarország, a boszniai Szerb Köztársaság, a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye és a magyarországi szerb közösség képviselői.