Printer Friendly Version Odlična saradnja Srbije i Mađarske u oblasti odbrane -26.1.2024. @ 26 January 2024 01:39 PM

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas u Budimpešti sa ministrom odbrane Mađarske Krištofom Salai-Bobrovnickim, istakavši tom prilikom da je otvoreno novo poglavlje u saradnji dve zemlje u oblasti odbrane.
 
Nakon svečanog dočeka uz počasni stroj i intoniranje himni, održani su tet-a-tet razgovori Vučevića i Salai-Bobrovnickog i sastanci delegacija dveju zemalja.
 
 
Vučević je istakao da su današnji sastanci dokaz sadržajne i plodonosne saradnje, podsetivši na to da su Mađarska i Srbija strateški partneri, prijatelji, ali i više od toga.
 
On je poručio da Mađarska uvek može da računa na Srbiju kao pouzdanog partnera na Balkanu, odnosno u Jugoistočnoj Evropi, pri čemu je izrazio zahvalnost toj zemlji na podršci našem evropskom putu.
 
Potpredsednik Vlade je ukazao na to da je otvoreno novo poglavlje saradnje dve zemlje u oblasti odbrane, koja će se baviti konkretnim stvarima, u skladu sa strateškim dogovorima premijera Mađarske i predsednika Srbije.
 
Spremni smo da sarađujemo sa Mađarskom po svim pitanjima koja su od zajedničkog interesa, a tiču se bezbednosti i odbrane, naravno, uvažavajući činjenicu da je Mađarska deo NATO alijanse, a da je Srbija vojno neutralna, naglasio je Vučević.
 
Prema njegovim rečima, Srbija kupuje veoma korisno naoružanje i vojnu opremu od Mađarske, ali isto tako i prodaje i isporučuje ono što je potrebno vojsci te zemlje.
 
On je rekao i da je ministra odbrane Mađarske informisao o kršenju međunarodnog javnog prava, Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija po pitanju trenutne situacije na Kosovu i Metohiji.
 
Vučević je, takođe, izrazio zahvalnost Mađarskoj na njenom doprinosu u okviru KFOR-a i očuvanju i opstanku srpskog naroda na Kosmetu, pri čemu je poželeo sreću novom komandantu međunarodnih vojnih snaga u Bosni i Hercegovini, koji dolazi iz Mađarske.
 
 
Salai-Bobrovnicki je predočio da je Srbija istaknuti i strateški partner Mađarske, napomenuvši da dve države imaju izuzetnu saradnju na svim poljima, pa i u oblasti odbrane.
 
On je podsetio na to da je prošle godine na zajedničkoj sednici dve vlade potpisan bilateralni sporazum o saradnji u oblasti odbrambene politike, koja podrazumeva razmenu vojne tehnologije i opreme, dodavši da je na današnjem sastanku formirana radna grupa koja će raditi na tom polju.
 
Ministar je naglasio da Mađarska smatra da je Zapadni Balkan ključan ne samo za bezbednost regiona, već i čitave Evrope, i da je opredeljena za to da se politička stabilnost u ovom delu Evrope sačuva.
 
On je pohvalio ulogu mađarskih jedinica na Kosovu i Metohiji u sklopu KFOR-a i najavio da će Mađarska u drugoj polovini 2024. godine preuzeti poziciju predsedavajućeg Evropskoj uniji.
 
To će biti dobra prilika da budemo angažovani oko proširenja EU, što je Mađarska i do sada odlučno radila i nadamo se da ćemo u ovom periodu moći da doprinesemo tome da se Srbija približi punopravnom članstvu u Uniji, rekao je on.
 
Vučević i Salai-Bobrovnicki su ranije danas prisustvovali otvaranju prvog sastanka „Srpsko-mađarske radne grupe za odbrambenu industriju i naoružanje”, koji su održale delegacije Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane Srbije i Odbrambene industrije i naoružanja Mađarske.
 
Takođe, potpredsednik Vlade položio je danas venac na spomenik neznanom junaku na Trgu heroja u Budimpešti, u pratnji brigadnog generala Gorana Momčilovića i brigadnog generala Gordana Pavlovića.
 
Ceremoniji polaganja venca i odavanja počasti prisustvovali su i članovi delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
 
 
Izvor: www.srbija.gov.rs