Printer Friendly Version Kitűnő védelmi együttműködés Szerbia és Magyarország között - 2024.01.26. @ 26 January 2024 03:04 PM

Miloš Vučević, Szerbia Köztársaság Kormányának alelnöke, védelmi miniszter, ma Budapesten tárgyalásokat folytatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf magyar honvédelmi miniszterrel, aki számára megerősítette, hogy a védelem terén új fejezet nyílt a két ország együttműködésében.
 
A díszegység előtti ünnepélyes fogadtatás és a himnuszok elhangzása után Vučević és Szalay-Bobrovniczky négyszemközti beszélgetést folytattak, majd megtartották a delegációk megbeszéléseit.
 
Vučević miniszter kiemelte, hogy a mai találkozók a tartalmas és gyümölcsöző együttműködés bizonyítékai, s emlékeztetett arra is, hogy Magyarország és Szerbia stratégiai partnerek, barátok, de többek is ennél.
 
A szerb miniszter azt üzente, hogy Magyarország mindig számíthat Szerbiára, mint megbízható partnerre a Balkánon és egész Délkelet-Európában, majd köszönetet mondott a támogatásért, amit Magyarország nyújt Szerbiának az európai útján. 
 
Rámutatott, hogy a két ország együttműködésében a honvédelem terén új fejezetet nyitottak, amely a konkrét együttműködési formákról szól, összhangban a magyar miniszterelnök és a szerb államfő stratégiai megbeszéléseinek a tartalmával. 
 
Készen állunk, hogy a biztonság és a védelem terén a közös érdekek mentén minden kérdésben együttműködjünk Magyarországgal, természetesen figyelembe véve a tényt, hogy Magyarország a NATO katonai szövetség tagja, Szerbia pedig katonailag semleges ország - hangsúlyozta Vučević. Szavai szerint Szerbia hasznos fegyverzetet és katonai felszerelést vásárol Magyarországtól, s ugyanígy eladja és leszállítja azt, amire a magyar honvédségnek szüksége van. 
 
Vučević kijelentette: a magyar honvédelmi minisztert tájékoztatta arról, hogy a Koszovóban és Metóhiában uralkodó pillanatnyi helyzetben megsértik az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatából fakadó nemzetközi jogot.
 
A miniszter köszönetet mondott Magyorországnak a KFOR misszióban betöltött szerepéért és a Koszovóban és Metóhiában élő szerbek megmaradásáért tett erőfeszítéseiért, és sok sikert kívánt a Bosznia-Hercegovinában állomásozó nemzetközi erők új, magyar parancsnokának.
 
Szalay-Bobrovniczky miniszter kijelentette, hogy Szerbia kiemelkedő stratégiai partnere Magyarországnak, és a két ország minden téren kiváló együttműködést folytat, a honvédelmet is beleértve. Emlékeztett arra, hogy a két ország kormányainak Palicson tavaly megtartott együttes ülésén a honvédelmi politika terén történő együttműködésről is kétoldalú egyezményt írtak alá, megállapodva egy védelmi iparral és beszerzésekkel kapcsolatos munkacsoport létrehozásáról is, amely most Budapesten meg is alakult. 
 
A magyar miniszter hangsúlyozta: a Nyugat Balkán kulcsfontosságú nemcsak a régió, hanem egész Európa biztonsága szempontjából, és Magyarország elkötelezett a politikai stabilitás megőrzésében Európa e térségében.
 
Megdicsérte a Koszovóban és Metóhiában állomásozó KFOR misszióban részt vevő magyar katonák szerepvállalását és bejelentette, hogy 2024 második felében Magyarország tölti be az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét. Ez jó alkalom lesz, hogy előmozdítsuk az EU bővítését, amin Magyarország eddig is nagy elhatározással dolgozott és reméljük, az elkövetkező időszakban hozzájárulhatunk, hogy Szerbia közelebb kerüljön az EU teljes jogú tagságának eléréréséhez - üzente a magyar miniszter.
 
Vučević és Szalay-Bobrovniczky miniszterek jelen voltak a védelmi iparral és beszerzésekkel kapcsolatos szerb-magyar munkacsoport első ülésén, amelyben Szerbia Védelmi Minisztériumának anyagi erőforrásokkal foglalkozó delegációja és a magyar védelmi ipar képviselői vettek részt. 
 
Vučević miniszter, szerb kormány-alelnök Goran Momčilović  és  Gordan Pavlović dandártábornokok kíséretében a Hősök terén koszorút helyezett el a hősök emlékkövén.
 
A tiszteletadási ceremónián jelen voltak a szerb Védelmi Minisztérium és Szerbia Katonasága küldöttségeinek a tagjai.